Lukijalta: Pieni ongelmia aiheuttava joukko ei edusta kaikkia maahanmuuttajia tai määritä muiden halua kotoutua

Heli Heikkinen, Susanna Kuusto, Lea Piltonen

Kansanedustaja Rami Lehto (ps.) kirjoitti Etelä-Suomen Sanomien Vierailija-palstalla 15.11. ulkomaalaisten olevan uhka suomalaisten turvallisuudelle ja epäili maahanmuuttajien olevan haluttomia kotoutumaan. Kumpikaan väite ei pidä paikkaansa.

Lehto sanoo maahanmuuton Suomeen tulevan lähinnä Lähi-idästä ja Saharan etelänpuolisista maista.

Tilastokeskuksen mukaan maahanmuutto Suomeen suuntautuu lähinnä Virosta ja Venäjältä, ja suurimmat ryhmät Lehdon mainitsemilta alueilta jäävät yhteenlaskettunakin pienemmiksi kuin virolaiset. Suomessa asuvat ulkomaalaiset edustavat noin 180 eri kansallisuutta, ja ulkomaalaistaustaisia väestöstä on kahdeksan prosenttia.

Oleskelulupaa haettiin 2019 yli 71 000 kertaa. Näistä uusia turvapaikkahakemuksia oli noin 3,5 prosenttia. Turvapaikanhakija oli useimmiten Venäjältä tai Turkista. (Migri 2020)

Ulkonaliikkumiskielto – Nyt ihmetellään, mikseivät suomalaiset enää uskalla liikkua öiseen aikaan keskustoissa ja lähiöostareiden liepeillä

Lehto väittää toistuvasti, ettei maahanmuuttajilla ole halua integroitua yhteiskuntaamme, kertoo Suomen olevan “Ruotsin tiellä” ja väittää, että Ruotsi on epäonnistunut kotouttamisessa.

Suomi ei ole Ruotsi: EU:n tilastojen mukaan maahanmuuttajia on Ruotsissa kaksinkertaisesti Suomeen verrattuna. Suomessa on huolehdittu asuinalueiden monimuotoisuudesta, eikä slummiutumista esiinny.

Pieni ongelmia aiheuttava joukko maahanmuuttajia yhteiskunnassamme ei edusta kaikkia maahanmuuttajia tai määritä muiden halua kotoutua. Syrjäytyminen aiheuttaa rikollisuutta, joten Lehto voisikin liittyä mukaan vastustamaan ulkomaalaisten syrjintää.

Maahanmuuttajat hoitavat vanhaa äitiäni hyvin

Lehto väittää myös, että maahanmuuttajanuoret ryöstävät kantasuomalaisia. Mistä Lehto on saanut tietonsa? Tilastokeskuksen mukaan tietoa ei tilastoida.

Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti Krimo toteaa, että maahanmuuttajien uhrit ovat yleensä maahanmuuttajia. Poliisin (2020) mukaan nuorisorikollisuus on laskussa, myös Helsingissä. Lehto jatkaa, että 38 prosentissa raiskauksista on epäiltynä ulkomaalainen tekijä, mutta ei kerro, ettei se tarkoita afrikkalais- tai Lähi-itä-taustaista tekijää, vaan voi olla esimerkiksi turisti tai edustaa mitä tahansa 180:stä Suomessa asuvasta eri kansalaisuudesta.

Rikosseuraamuslaitos Risen vuosiraportin 2018 mukaan Suomen vankiloissa kärsi tuomiota eri rikoksista noin 482 ulkomaalaista, jotka edustivat 64 eri kansallisuutta. 2019 tilastojen mukaan ruotsalaiset olivat 2,3 kertaa ja irakilaiset 2 kertaa useammin epäiltyinä rikoksesta kuin suomalaiset.

Tilastoista ei voi suoraan nähdä, kuinka moni henkilö on syyllistynyt rikokseen, koska yhtä rikosepäiltyä voidaan epäillä useammista rikoksista, eikä niistä voi päätellä, onko tuomion saaneella oleskelulupa Suomessa. On myös oleellista ymmärtää, ettei rikosepäily vielä tarkoita sitä, että on syyllistynyt rikokseen.

Syrjäytyminen aiheuttaa rikollisuutta, joten Lehto voisikin liittyä mukaan vastustamaan ulkomaalaisten syrjintää.

Lehto uskoo, että suomalaiset kokevat olonsa turvattomaksi. Sisäministeriön mukaan väkivaltarikollisuus on Suomessa vähentynyt ja maamme on turvallisempi kuin koskaan aiemmin. Sen sijaan rasistiset viharikokset ovat lisääntyneet. Tutkimuksen mukaan Lehdon mainitsemilta alueilta tulleilla onkin noin neljä kertaa suurempi riski joutua rasistisen pahoinpitelyrikoksen uhriksi kuin muilla maahanmuuttajilla.

Lehto pelottelee meitä myös pommiräjähdyksillä. Suomessa aseellisiin hyökkäyksiin ovat syyllistyneet kantasuomalaiset: Jokela, Kauhajoki, Myyrmanni ja Kuopio – poikkeuksena vain Turun puukkoisku.

Lehto kuitenkin haluaisi Suomen rajat kiinni. Turvapaikanhakua rajatarkastukset eivät edelleenkään estäisi, koska se oikeus on kirjattu Suomen ulkomaalaislakiin. Sen sijaan suomalaiset joutuisivat passitarkastuksiin jokaisella Ruotsin-matkallaan.

Kirjoittajista Heikkinen on lehtori (TaM), Kuusto sosionomi (AMK), kotouttamistyön asiantuntija ja Piltonen filosofian maisteri.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut