Pääkirjoitus: Paavola kasvaa asuinalueena kohti länttä

Iskun kortteliin kaavaillaan uusia asuinkerrostaloja tuhannelle asukkaalle. Anssi Hietamaa

Alussa oli puutaloja ja teollisuutta. Sitten Lahden Paavolan läntinen osa täyttyi liiketaloilla. Ja nyt kaupunkirakenteen evoluutio on edennyt niin pitkälle, että alueen liikekortteleita muutetaan yksi toisensa jälkeen kerrostaloasumisen tarpeisiin.

Tuorein tulokas tällä saralla on lahtelainen perheyritys Isku, jonka pääosin omistama kortteli Kauppakadun, Seponkadun, Saimaankadun ja Sammonkadun rajaamassa nelikulmiossa uudistaa täydellisesti kasvonsa tulevina vuosina, mikäli vireille pannut suunnitelmat toteutuvat nykyisessä muodossaan.

Valmisteilla oleva kaavamuutos on tuomassa kortteliin liki 40 000 asuinkerrosneliömetriä, mikä tarkoittaa noin 700:aa uutta asuntoa tuhannelle asukkaalle. 8–16-kerroksisille taloille tekevät tilaa huonekalumyymälä ja Lahden Siemen ja Koneen punatiilinen liikerakennus.

Isku etsii myymälälleen uutta paikkaa eteläisen Lahden kauppakeskittymästä, josta Siemen ja Kone on jo löytänyt uuden kotinsa aivan kuten lukuisat Lahden keskusta-alueen erikoistavarakaupat viime vuosikymmenten aikana.

Iskun kortteli ei ole läntisessä Paavolassa ensimmäinen liikekortteli, jonne on suunnitteilla tai jo rakenteilla uutta kerrostaloasumista.

Lahden oloissa ennätyksellisen korkeita tornitaloja suositeltiin jo kymmenkunta vuotta sitten juuri Paavolaan, ja sellaisilla varustettavia asuinkortteleita jo hyvän aikaa ollut harkinnassa muun muassa pystyyn rapistuvien entisen Anttilan tavaratalon ja sen viereisen terveystalon paikalle.

Korkeita tornitaloja suositeltiin jo kymmenkunta vuotta sitten juuri Paavolaan.

Näkyvääkin jälkeä syntyy jo tässä ajassa, kun Saimaankadun varsi on alkanut täyttyä uudiskohteilla esimerkiksi entisen Askon liiketalon tontilla. Ja kun lisää on tulossa asuinkerrosneliöinä mitattuna hyvin runsaasti, on jo ehditty epäillä, mahtaako kaikille kohteille riittää kysyntää.

Vastaus kysymykseen saadaan aikanaan markkinoilta, mutta ainakin vielä tässä vaiheessa niin maanomistajat kuin rakennusyhtiöt heidän kumppaneinaan ovat toiveikkaita. Läntinen Paavola sijaitsee sopivassa kohtaa ydinkeskustan sekä Niemen ja Paavolan kampusten välimaastossa, minkä uskotaan kasvattavan sen vetovoimaa tulevina vuosina.

Nähtäväksi tosin jää, vahvistuuko vai heikentyykö alueen houkuttelevuus asuinpaikkana, jos kaupungin kaavailut Saimaankadun liikennemäärien tuntuvasta kasvattamisesta toteutuvat osana päättäjien pohdittavana parhaillaan olevaa keskustan liikennesuunnitelmaa. Liisu on määrä toteuttaa tämän vuosikymmenen kuluessa eli sattumoisin aivan samassa tahdissa kuin Iskun korttelin uudisrakentaminen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.