Lukijalta: Elinvoimainen Asikkala valittajien ikeessä – äänekäs vähemmistö viivästyttää positiivisia hankkeita

Tuomo Riihilahti

Asikkala on nostanut imagoaan uuden kunnanjohtajan ja nykyisen valtuuston viitoittamalla tiellä nyt jo yli kolmen vuoden ajan:

Suomen liikkuvin kunta, lentokentän kehittäminen, ykkössija Päijät-Hämeen elinvoimaindeksissä (2020), useat elinvoimaa lisäävät tulevaisuuden kaavoitushankkeet, Tokmanni, Marttiinin puukkotehdas, ennätysmäärä vapaa-ajan asuntojen käyttötarkoituksen muutoksia, tuleva Hämeenmaan investointi liikekeskustaan, uuden Vääksyn yhteiskoulun (VYK) hankintapäätös muutamia mainitakseni.

Asikkala on vihdoin haluttu yhteistyökumppani niin Päijät-Hämeessä kuin valtakunnallisesti. Olemme mukana muun muassa maan hallituksen työllisyyden kuntakokeilussa, MAL-sopimuksessa (maankäyttö, asuminen ja liikenne) sekä Lahden Green Capital -hankkeessa (Euroopan ympäristöpääkaupunki).

Asikkalan uuden koulun rakentaminen on rajusti myöhässä, mutta käynnistynee vielä tänä vuonna – jätti-investointia ankarasti vastustava demarivaltuutettu: "Alkaa paukut olla vähissä"

Mitä tekee meidän pieni, äänekäs vähemmistömme? Myrkyttää ja viivästyttää positiivisia hankkeita välittämättä negatiivisesta julkisuudesta, mahdollisten uusien veronmaksajien menettämisestä tai edes lasten terveellisen ja turvallisen kouluympäristön saavuttamisesta. Viimeisin esimerkki valittajasta on Vanhan Vääksyn kehittämisyhdistys, joka valtuutettu Juha Tapiolan (vihr.) johdattamana (Lukijalta, Seutuneloset 28.10.) valitti VYK: n poikkeamisluvasta.

Heidän mielestään hieno ja perusteltu päämäärä on suojella vanhaa A-osan rakennusta, mutta valituksen lopputulos on, että rakennustyöt, jotka ovat jo muutenkin myöhässä Antti Vilppulan ja kunnanvaltuutettu Hannu Mäkisen (sd.) hallintovalituksista johtuen, viivästyvät entisestään.

Rakennustöiden aloittamisen mahdollinen siirtyminen kevääseen saattaa maksaa asikkalalaisille veronmaksajille jopa satojatuhansia euroja, mikäli siirtotilat joudutaan ottamaan käyttöön. Rakennuksessa esiintyneet sisäilmaongelmat ja niistä oppilaille, opettajille sekä muulle henkilökunnalle aiheutuneet hengitystieoireet eivät ole uusi asia edes Vanhan Vääksyn kehittämisyhdistyksen johtokaksikolle ja viimeisen valituksen allekirjoittaneille Sari Kolsille ja Sari Niemelle.

On todella surullista, että yhteiskoulun rakennushanke on joutunut ristituleen: siihen kohdistuvat toisaalta muutaman eläkeikäisen väitteet liian suuren koulun rakentamisesta ja toisaalta Vanhan Vääksyn kehittämisyhdistyksen pyrkimykset suojella A-osa. Nämä valittajatahot eivät mielestäni välitä satojen nuorten ja opettajakunnan terveydestä tai kunnan elinvoiman kehittämisestä.

Rakennustöiden aloittamisen mahdollinen siirtyminen kevääseen saattaa maksaa asikkalalaisille jopa satojatuhansia euroja.

Se, että A-osan purkulupa on jo hallinto-oikeudessa käsittelyssä, vahvistaa käsitystä Vanhan Vääksyn kehittämisyhdistyksen tarkoitusperistä Vääksyn yhteiskoulun rakennustöiden aloittamisen viivyttämisessä.

Toivon todella, että kevään kuntavaaleissa näkyisi entistä enemmän ehdokkaana lasten ja nuorten vanhempia, jotta Asikkalan päätöksenteko olisi jatkossa lapsi- ja nuorisoläheisempää, yhteistyökykyisempää ja positiiviseen tulevaisuuteen uskovampaa.

Kirjoittaja on VYK- työryhmän puheenjohtaja, valtuuston 1. varapuheenjohtaja (kok.)

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.