Lukijalta: Koko kylä huolehtimaan Orimattilan nuorista – myös perhekeskus tarvitaan pian

Sanna Heikkinen

Emme halua antaa minkäänlaista sijaa syrjinnälle, rasismille, vihapuheelle ja kiusaamiselle. Kannamme huolta Orimattilan lapsista ja nuorista, jotka ovat ajautuneet tai ajautumassa päihteiden käyttöön sekä sen myötä elämän hallinnan menettämiseen.

Myös yksinäisyys ja kiusatuksi tuleminen lisäävät syrjäytymisriskiä ja heikentävät mahdollisuutta kokea osallisuutta yhteiskunnassa.

Nuorien osallisuudesta ja hyvinvoinnista huolehtiminen on yhteinen asia. Maakunnallisessa HuuMa-hankkeessa mainitaan, että nuorten lähelle tarvitaan aikuisia, yhteisöjä ja tekemistä. Heidän kuuntelemisensa heitä koskevissa asioissa on kunnioitusta, jota jokainen ihminen tarvitsee. Nuorisotyö, koulut, poliisi, sosiaalityö ja eri yhdistykset tekevät merkittävää työtä nuorten kanssa.

HuuMa – Päijät-Häme, huumeeton maakunta on terveyden edistämisen määrärahalla 1.1.2019–31.10.2021 toimiva nuorten huumeidenkäytön ehkäisemiseen tähtäävä hanke Päijät-Hämeessä, Iitissä, Myrskylässä ja Pukkilassa. Yksi hankkeen tavoitteista on osallistaa nuoret mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan heille esimerkiksi liikuntaa, harrastuksia ja kulttuuria. Kannamme huolta siitä, miten nämä suunnitelmat toteutuvat ruohonjuuritasolla.

Entä me muut? Muistammeko pyytää kaikki mukaan? Miten saataisiin mukaan heidätkin, jotka viihtyvät mieluiten kadulla? Hyvä harrastus, kannustus ja luottaminen voivat muuttaa nuoren elämän suunnan.

Hyvä harrastus, kannustus ja luottaminen voivat muuttaa nuoren elämän suunnan.

Vastuun kantaminen kuuluu jokaiselle. Kannustamme jokaista kuntalaista tekemään arjen pieniä tekoja hyvinvoinnin eteen. Jo nuoren kohtaaminen, kuulumisten kysely, tervehtiminen tai mukaan pyytäminen voivat olla elämää kannattelevia hetkiä silloin, kun elämä painaa.

Myös nuorisovaltuusto on ilmaissut huolensa. Se kertoo välittämisestä ja herättää meitä kaikkia tietoisuuteen Orimattilan tilanteesta. Otetaan heidän huolensa yhteiseksi ja tehdään osaltamme tekoja nuorten hyväksi.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on linjannut sijoittavansa yhden perhekeskuksen Orimattilaan. Se tulee kokoamaan lasten, nuorten ja perheiden palveluita yhteen. Odotamme, että toiminta saadaan täällä käynnistettyä mahdollisimman pian.

Kirjoittaja on Orimattilan keskustan puheenjohtaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.