Lukijalta: Yöravintoloiden riskit otettava tosissaan – jos koronan etenemistä halutaan estää, tehdään se siellä, missä vaikutus on suurin

Jukka Tuominen

Elämme nyt covid-kriisin toista aaltoa ja näyttää, että valtiovalta joutuu ottamaan järeämpiä välineitä käyttöönsä. On ymmärrettävää, että toimenpiteistä on haittaa monelle toimialalle.

Turvavälien pitämisestä tai käsidesien käytöstä on viestitetty toistuvasti ja tämä viesti näyttää menneen perille. Maskien osalta tilanne ei ole niin selvä, koska edes tutkijat eivät ole vakuuttuneita niiden tehosta. Lisäksi kriisin alkupuolella puhuttiin 15 minuutin läsnäolosta – nyt tuntuu, että maskin kanssa voi olla tuntikaupalla lähikontaktissa.

Päijät-Hämeen koronakuri alkoi koventua

Maamme kärkipoliitikot valittavat, että ihmiset eivät noudata suosituksia. Yöravintoloihin poliitikot eivät kuitenkaan halua koskea pitkällä tikullakaan. On käsittämätöntä, että ravintolat suljetaan tunniksi ja sitten ne saa taas avata.

HUS:n ylilääkäritkin totesivat jokin aikaa sitten, että koronatartunnoista noin 30 prosenttia syntyy ravintoloissa. On selvää, että yökerhoon tai -ravintolaan ei mennä pelkästään juomaan. Sinne mennään hakemaan ”yhden yön” kaveria, ja pienessä hiprakassa viimeinenkin älykkyys katoaa. Lahdessa oli taannoin karmaiseva esimerkki covid-henkilöstä, joka oli käynyt viidessä eri ravintolassa kolmena eri päivänä.

Jos Päijät-Hämeessä noudatetaan rajoituksia hyvin, parin viikon jälkeen voi helpottaa – jouluun valmistautumisessa kannattaa kuitenkin ottaa rajoitukset huomioon

En tiedä, mikä kansantaloudellinen merkitys näillä yökerhoilla ja -ravintoloilla on. Valitettavasti kuitenkin julkinen terveydenhuolto ja jokainen työssä käyvä suomalainen maksaa laskun. Tässä kohtaa poliitikkojen tehtävänä on tehdä kovia päätöksiä, vaikka se osuisi omaan nilkkaan ja jopa harrastuksiin.

En usko, että kukaan uimahallin tai kirjaston käyttäjä kävelisi näissä paikoissa vastuuttomasti ja holtittomasti. Nyt kuitenkin näyttää, että ainakin pääkaupunkiseudulla suljetaan näitä paikkoja jopa ennen kuin tiukemmat ravintolarajoitukset tulevat voimaan. Jos taudin etenemistä halutaan estää ilman valmiuslakia, tehdään se siellä, missä vaikutus on suurin.

Koronan leviäminen koettelee Lahtea, kaupunki ja hyvinvointiyhtymä kertoivat miten tästä eteenpäin – uusia ravintolarajoituksia ennakoidaan

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.