Lukijalta: Porvoonjoen kansallismaisema pitää säilyttää

Markku Lehtinen

Asumisen, liikenteen, viherverkostojen ja maisemien yhteen sovittamisessa on katsottava kokonaisuuksia. Maankäytössä on otettava huomioon muun muassa, että EU on sitoutunut pysäyttämään biologisen monimuotoisuuden vähenemisen ja ekosysteemipalvelujen heikkenemisen. Luonto, ulkoileminen ja maisemat on turvattava kaavoituksessa ja kuntametsien hoidossa.

Etelä-Lahdessa kiemurtelevan Porvoonjoen puustoiset reunat ovat osia elintärkeästä viherverkostosta. Reunamien vanhat peltoaukeat kuuluvat Porvoonjoen kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen kansallismaisemaan.

Lahdessa voidaan kansallismaisemana pitää esimerkiksi Okeroisten-Rälssin laajaa viljelysaluetta, joka on myös Suomen asutushistorian vanhimpia seutuja.

Kuljettaessa Ala-Okeroistentietä länteen avautuu Haltonin jälkeen ikivanha Rälssin metsän ja pellon kaunis reuna, joka jatkuu Ala-Okeroisten peltoaukeana sekä pitkänä näkymänä Salpausselän ja Salpakankaan metsän yli Tiirismaalle.

Myös upouusi ohitie on rakennettu siten, ettei se haittaisi kansallismaisemamme kokonaisuutta. Tämä ainutlaatuinen näkymä on säilytettävä yhtenäisenä jälkipolvienkin ihailtavana, jolloin se parhaiten palvelee myös ajankohtaisia ympäristötarpeita.

Lahdessa tarvitaan entistä kokonaisvaltaisempaa ja ympäristöarvot huomioivaa maankäytön suunnittelua.

Kirjoittaja edustaa Salpausselän luonnonystäviä.

Myös upouusi ohitie on rakennettu siten, ettei se haittaisi kansallismaisemamme kokonaisuutta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.