Pääkirjoitus: Se on nyt meistä kaikista kiinni, taittuuko koronan leviäminen

Kirjastoissa asiointi rajataan 15 minuuttiin osana kahden viikon tehokuuria koronaepidemian hillitsemiseksi Päijät-Hämeessä. Katja Luoma

Taas joudutaan sulkemaan ovia eri puolilla Suomea ja valitettavasti myös Päijät-Hämeessä huolestuttavasti kiihtyvän koronavirusepidemian suitsemiseksi.

Päijät-Hämeen vastuuviranomaiset langettivat alueelleen keskiviikkona entistä tiukempia rajoituksia tässä vaiheessa kahdeksi viikoksi. Maanantaista lähtien loppuvat tältä erää muun muassa kaikki yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet, ja aikuisten harrasteryhmillekin suositellaan taukoa.

Jo viime viikolla yhtymä joutui tiukentamaan suosituksiaan todettuaan, että Lahdessa oli siirrytty koronaepidemiassa perusvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Muun Päijät-Hämeen seurattua viikonvaihteessa perässä koko maakunta harppasi keskiviikkona kolmiportaisen asteikon pahimpaan, leviämisvaiheeseen, mikä vahvistaa, etteivät uudet rajoitukset tule voimaan yhtään liian aikaisin.

Entistä harvemman tartunnan alkuperä pystytään enää jäljittämään, ja viime päivien testeistä jopa viitisen prosenttia on ollut positiivisia. Se on enemmän kuin pääkaupunkiseudulla, missä turvaudutaan jo osin järeämpiin keinoihin, jotta epidemia ei ryöpsähtäisi käsistä yhtä vakavasti kuin monissa muissa Euroopan maissa.

Synkkä näkymä ei vielä ole todellisuutta Helsingissä eikä Päijät-Hämeessä, mutta sellaiseksi se voi nopeasti muuttua, jos koronan leviämistä ei saada pian rauhoittumaan. Siksi aiempaa tiukemmat rajoitukset tulevat nyt kreivin aikaan olkoonkin, että esimerkiksi urheilukilpailujen tai konserttien perumisesta koituu harmia yleisölle ja merkittäviä taloudellisia ongelmia järjestäjille.

Tärkeintä on ymmärtää, että jyrkätkään rajoitukset ja suositukset eivät tepsi, jos niitä ei noudateta. Jokaisen päijäthämäläisen tulee viimeistään nyt ottaa ukaasit vakavasti, ottaa etäisyyttä muihin ja käyttää maskia silloin, kun lähikontaktien välttäminen on mahdotonta. Vain niin toimien voimme toivoa, että nyt määrätyt rajoitukset jäävät väliaikaisiksi eikä niitä ole tarpeen entisestään kiristää.

Rajoitukset eivät tepsi, jos niitä ei noudateta.

Viranomaisten toki kuuluu ennakoida hyvissä ajoin myös sitä ikävää vaihtoehtoa, että epidemian jarruttamiseksi joudutaan turvautumaan yhä järeämpiin otteisiin. Niin tekee myös maan hallitus, joka on alkanut jo varautua valjastamaan tarkoitusta varten valmiuslain viimekeväiseen tapaan.

Vielä olot eivät ole niin poikkeuksellisia, että valmiuslaille olisi riittävät edellytykset. Mutta sekin päivä voi koittaa, jos koronan leviämistä ei saada normaalilla lainsäädännöllä – ja ihmisten omalla käyttäytymisellä – taittumaan. Rokotesuoja on tulossa, mutta vielä tarvitaan ripaus venymiskykyä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.