Lukijalta | Ihmisoikeudet kuntoon ennen hoitajatuontia

Pentti Rauhala puolsi ( ESS 18.11.) filippiiniläisten sairaanhoitajien käyttämistä maamme hoitajapulan korjaamisessa.

Filippiinit kouluttavat sairaanhoitajia “vientituotteiksi”, joiden tarkoituksena on tuoda köyhään maahan vientituloon rinnastettavaa tuloa. Rauhalan mukaan menettelystä on mitattavissa molemminpuolista hyötyä.

Tehy ei vastusta työperäistä maahanmuuttoa eikä filippiiniläisten hakeutumista ulkomaille töihin, mutta tällä hetkellä Filippiineiltä rekrytointi on eettisesti kestämätöntä ja aiheuttaa inhimillistä kärsimystä. Filippiineillä yhteiskunta asettaa nuorille valtavan paineen lähteä ulkomaille töihin. Vierastyöläisiksi ei lähdetä vapaasta tahdosta eikä seikkailun riemusta.

Filippiiniläisten hyväksikäyttö on laaja ongelma maailmalla. Osa sairaanhoitajista päätyy todella kurjiin oloihin työskentelemään. Myös vierastyöntekijöiden asema on monessa maassa huono.

Osalla lähtijöistä jäävät pienet lapset sukulaisten hoitoon. Ikävä on kova, eikä perheestä erossa oleminen edistä kotoutumista. Hoiva-avustajan tai lähihoitajan palkalla perheen yhdistäminen on mahdotonta. On kyse ihmisoikeuksista, jos pienet lapset joutuvat eroon vanhemmistaan.

Yleensä filippiiniläiset sairaanhoitajat päätyvät Suomessa ensin esimerkiksi vanhustenhoivaan hoiva-avustajiksi siivoamaan ja pyykkäämään. Tämän jälkeen sairaanhoitaja oppisopimuskoulutetaan lähihoitajaksi. Kyseessä on siis valtava koulutushukka.

Osalla lähtijöistä jäävät pienet lapset sukulaisten hoitoon.

On totta, että Rauhalan mainitsemassa Laurean hankkeessa 25 filippiiniläistä sairaanhoitajaa pätevöitettiin EU-kelpoisiksi sairaanhoitajiksi 1–1,5 vuoden kuluessa. Kyseessä oli kuitenkin poikkeus pääsäännöstä.

Suuri ongelma on myös Filippiinien korruptio. Rekrytointiprosessin lainmukaisuutta on täysin mahdotonta valvoa. Rekrytointimaksujen lisäksi sairaanhoitajia pakkositoutetaan asumaan ja työskentelemään Suomessa vuosia.

Tehyn mielestä nämä vakavat eettiset ongelmat ja ihmisoikeuskysymykset on ratkaistava, ennen kuin rekrytointia Filippiineiltä jatketaan. Lisäksi Suomessa on saatava kuntoon tutkintojen tunnustaminen eli käytäntö, jonka avulla ulkomailla hankittu sosiaali- ja terveysalan tutkinto voidaan tunnistaa.

Rytkönen on Tehyn puheenjohtaja ja Okkeri johtava lakimies.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut