Pääkirjoitus: Lahden valtuusto lykkää talousongelmat perintönä seuraajalleen

Lahden valtuusto tyrmäsi yhden äänen enemmistöllä sivistyksen ostopalveluihin esitetyt leikkaukset SDP:n Pekka Komun esityksestä. Mirja Hussain

Lahden valtuustossa on vaikuttanut pian päättyvällä nelivuotiskaudella epävirallinen punavihreä blokki, joka tosin on kyennyt hyödyntämään yhden äänen enemmistöasemaansa paljon harvemmin kuin valtuuston oikealla laidalla aluksi pelättiin.

Yksi näistä harvinaisuuksista nähtiin maanantaisessa talousarviokokouksessa, kun valtuusto kaatoi äänin 30–29 kaupunginhallituksen esityksen sivistystoimialan ostopalvelujen 3,7 miljoonan euron leikkauksesta. Päätöksen ajoivat läpi SDP, vihreät ja vasemmistoliitto sekä viimeksi mainitusta kesken kauden eronnut Seppo Korhonen yhden miehen valtuustoryhmineen.

Punavihreä blokki sai pitkästä aikaa kootuksi voimansa yhteen epäillessään leikkausten vahingoittavan vakavasti esimerkiksi siivouksen ja kouluruokailun kaltaisia sivistystoimelle elintärkeitä tukipalveluja. Nyt vältytään kaaokselta, jonka uhka tosin kiistettiin pontevasti valtuuston vastakkaiselta puolelta.

Oli leikkausten peruminen oikea tai väärä ratkaisu, sen varjopuoli on, ettei valtuusto löytänyt sen edellyttämille lisämenoille katetta budjetin sisältä, vaikka demaritkin etukäteen niin lupasivat. Niinpä tarkoitusta varten on otettava lisää velkaa, mikä syventää entisestään talousarvion alijäämää.

Budjetti vajosi jo kaupunginhallituksen käsittelyssä miinuksen puolelle päättäjien tyrmättyä virkamiesjohdon veronkorotusesityksen. Ja koska valtuustolle eivät nyt kelvanneet myöskään veronkorotuksen korvaajaksi tarkoitetut menoleikkaukset, alijäämä kasvoi melkein kuuteen miljoonaan euroon. Tästä seuraa, että kevään vaaleissa valittavia päättäjiä odottaa entistä vaikeampi urakka. He kun joutuvat väistämättä hakemaan kestäviä ratkaisuja pitkittyviin taloudellisiin ongelmiin, jotka nykyinen valtuusto lykkää heille synkkänä perintönään.

Ei lupaa jatkossakaan hyvää, että valtuustoryhmillä oli vielä tässäkin vaiheessa täysin toisistaan poikkeava tilannekuva leikkausten käytännön vaikutuksista.

Toki vaalit eivät enää vuoden kuluttua paina päälle, mikä yleensä helpottaa kummasti vaikeiden päätösten tekemistä. Huolestuttavaa kuitenkin on, että Lahden päättäjien käsitys sopeutustoimien tarpeellisuudesta ja myös niiden seurauksista näyttää nykyään riippuvan ratkaisevasti siitä, minkä väristen silmälasien läpi asioita tarkastellaan.

Ei lupaa jatkossakaan hyvää, että valtuustoryhmillä oli vielä tässäkin vaiheessa täysin toisistaan poikkeava tilannekuva tiettyjen määrärahaleikkausten käytännön vaikutuksista, vaikka asiaa on jauhettu kesästä saakka. Meno alkaa ikävästi muistuttaa Yhdysvaltoja, missä demokraatit ja republikaanit eivät enää tahdo päästä yhteisymmärrykseen yhtään mistään ja kaikkein vähiten yleisesti tunnustetuista tosiasioista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.