Vili Uuskallion Esalainen: En muista surkuhupaisampaa jupakkaa kuin soppa, jota Lahdessa on hämmennetty kuluneena syksynä

Vili Uuskallio

Vili Uuskallio

Lahden valtuustosaliin on tullut tuulahdus huonoa käytöstä ja repivyyttä, SDP:n ryhmänjohtaja Pekka Komu pahoitteli maanantain budjettikokouksessa. Kokoomuksen valtuutettu Helena Salakka sanoi ääni itkuun sortuen, ettei ole valtuustoporukasta enää ihan niin ylpeä kuin kauden alussa.

Lahden päätöksenteon ilmapiiri on nyt olennaisesti heikompi kuin valtuuston aloittaessa työnsä vuonna 2017. Kiistat ovat eskaloituneet niin, että luottamus yhteisten asioiden hoitoon on koetuksella.

Parinkymmenen vuoden ajalta, jona itse olen lahtelaista päätöksentekoa seurannut, en muista surkuhupaisampaa jupakkaa kuin soppa, jota on hämmennetty kuluneena syksynä.

Koronaviruspandemia jyllää ja maailma on pahimmassa myllerryksessä sitten toisen maailmansodan. Työttömyys on noussut Lahdessa lähelle 1990-luvun laman tasoa. Syrjäytyminen uhkaa nyt uutta sukupolvea.

Mihin keskittyvät tässä tilanteessa lahtelaiset päättäjät: askartelemaan henkilökohtaisten kaunojensa kimpussa.

Kokoomuksen kaupunginvaltuutetun Francis McCarronin ja varavaltuutettu Terttu Pohjolaisen poliittista luottamusta oli tarkoitus arvioida tilapäisessä valiokunnassa heidän äänestettyään ohjeiden vastaisesti hyvinvointiyhtymän yhtymäkokouksessa elokuun alussa.

Valiokunnalla olisi ollut edessään kuukausia kestävä savotta kuulemiskierroksineen. Toimielimiä olisi pitänyt erottaa ja valita niihin jäsenet uudelleen, jotta kokoomuskaksikko olisi saatu pihalle kaikista luottamustoimistaan. Parhaassa tapauksessa ruljanssi olisi ehditty saada valmiiksi ennen keväällä käytäviä kuntavaaleja.

Kerrataanpa McCarronin ja Pohjolaisen luottamuksen arviointiin johtaneet tapaukset pähkinänkuoressa.

McCarron käyttäytyi mitä ilmeisimmin epäasiallisesti kaupungin itsenäisyyspäiväjuhlissa 2018 ja viime keväänä radiolähetyksessä. Hänen luottamuksensa arvioinnista tehtiin kesällä aloite, mutta allekirjoittajien lista jäi vajaaksi.

Loppukesästä SDP halusi puoluejohdolta saamiensa ohjeiden mukaisesti torpata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyrityshankkeen tarjoten tilalle pelkkiä hurskaita toiveita omasta palvelutuotannosta. Kokoomus kuitenkin juoni maakunnassa laajaa kannatusta nauttineen ja lahtelaisten palveluita parantavan hankkeen läpi yhtymäkokouksessa.

Ratkaisu oli helpotus myös muutamille demaripäättäjille, mutta osa punavihreistä janosi kostoa ja hinnalla millä hyvänsä. Lokakuun alussa päätettiin perustaa tilapäinen valiokunta, johon nimetyistä jäsenistä iso osa havaittiin pian esteellisiksi.

Maanantaina valtuusto päätti täpärän äänestyksen jälkeen viheltää pelin poikki. Tämä olikin ainoa oikea ratkaisu, jos mielitään rakentaa SDP:n toivomaa ”hyvää keskustelu- ja neuvottelukulttuuria sekä päätöksentekoilmapiiriä”.

Valiokunnan työ olisi tarkoittanut sählingin jatkumista. Se ei olisi puhdistanut ilmapiiriä vaan myrkyttänyt sitä entisestään.

Valtuutetuilta odotetaan arvovaltansa mukaista käytöstä. Väärin toimineiden rankaisijoilta tämä edellyttää edes jonkinlaista suhteellisuudentajua.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.