Lukijalta: Vesivehmaalla ei haluta lasten siirtoa Aurinkovuoren kouluun – haluamme säästää kunnan varoja ja ilmastoa, tukea kylien kehitystä ja lasten omatoimista liikkumista

Vesivehmaan koulu käy ahtaaksi, kun kylä kasvaa ja houkuttaa alueelle muun muassa lapsiperheitä. Koulua pitäisi laajentaa jo ensi vuonna, jotta kasvava oppilasmäärä mahtuu tiloihin.

Kouluverkkoselvityksen ohjausryhmä esitti kuitenkin valtuustoseminaarissa (2.11.) vaihtoehtoa, jossa Vesivehmaan viides- ja kuudesluokkalaiset siirrettäisiin Aurinkovuoren kouluun. Vesivehmaalla olemme vahvasti siirtoa vastaan ja toivomme, että Vesivehmaan koulua kehitettäisiin ja laajennettaisiin, eikä haettaisi lyhyen aikavälin säästöjä oppilaita kuljettamalla ja opettajia irtisanomalla.

Mietimmekin, miksi kasvavaa kylää ”rangaistaan” koulua supistamalla, siirtämällä oppilaita toiseen kouluun? Lyhyellä tarkastelujaksolla investointi laajennukseen totta kai tuo lisää kuluja, mutta pitkällä aikavälillä se maksaisi itsensä takaisin. Ohjausryhmän laskelmatkin osoittavat tämän.

Kahden vaihtoehtoesityksen kulut ovat samalla viivalla viimeistään viiden vuoden kuluttua. Pelkäämme kuitenkin, että päätös siirtää oppilaat, on pitkällä aikavälillä kasvava kulu Asikkalan kunnalle. Näennäinen säästö syödään muutamassa vuodessa.

Koulukarsinta etenee Asikkalassa tiukan äänestyksen jälkeen: "On mahdollista, että esillä olleista vaihtoehdoista poikkeaviakin esityksiä tulee"

Koko Suomessa koululaiskuljetusten kulut per oppilas ovat lähes kaksinkertaistuneet kymmenessä vuodessa ( Maaseudun tulevaisuus, 5.1.2018). Tähän ovat syynä juuri oppilaiden keskittäminen kuntakeskusten kouluihin sekä kuljetusyhtiöiden kasvaneet ja alati kasvavat kulut (mm. polttoaineet, verotus, ilmastokompensoinnit).

Asikkala tuskin tekee tässä poikkeusta, sillä kuljetuskustannukset ovat kasvaneet vuosittain, vaikka kuljetettavien määrä on vähentynyt viimeiset kolme vuotta. Välimatkat ovat paikoin pitkät, eivätkä ehdotetut linja-autokuljetukset ole aina vaihtoehto, kuten kaupunkitaajamissa.

Tämä johtaa hyvin todennäköisesti kuljetusten kokonaiskulujen kasvuun pitkällä aikavälillä, jolloin esitetty vaihtoehto käy varmasti kalliimmaksi jo viiden vuoden jälkeen tai aiemminkin. Tämän jälkeen kulu tulisi varmasti olemaan pysyvä ja kasvava.

Myös ilmastokuorman turha kasvattaminen kuljetuksia lisäämällä arveluttaa, sillä sen kompensointi tulevaisuudessa vaatii usein lisää rahaa.

Moni kokee, ettei kunnan kyselyn tuloksella ole mitään tekemistä Vesivehmaalla asuvien todellisen kannan kanssa.

Kunnan keväällä teettämään kyselyyn vastasi vain muutama vesivehmaalainen, mutta vanhempainyhdistyksen lausunnon allekirjoitti kahdessa viikossa 302 henkilöä. Moni kokeekin, ettei kunnan kyselyn tuloksella ole mitään tekemistä Vesivehmaalla asuvien todellisen kannan kanssa.

Näin ollen mielestämme kuntalaisia Vesivehmaalla ei ole kuunneltu kunnan toimesta ja kysely oli epäonnistunut, koska sitä ei voida pitää mitenkään luotettavana mittarina vastaajamäärän jääden alhaiseksi koko kunnassa.

Vesivehmaalla ei haluta lasten siirtoa Aurinkovuoren kouluun, sillä pitkällä aikavälillä haluamme säästää oman kunnan varoja ja ilmastoa, tukea kylien kehitystä ja muun muassa lasten omatoimista liikkumista Suomen liikkuvin kunta -ajattelun mukaisesti.

Kyseenalaistamme sen, miten kouluverkkoselvityksessä esitetty vaihtoehto esimerkiksi Vesivehmaan osalta perustuu kunnan strategiaan, jossa peräänkuulutetaan yhteistä toimintaa ja päätöksen tekoa muun muassa kuntalaisten kanssa, kustannustehokasta ja taloudellisesti kestävää toimintaa ja ennakkoluulottomuutta.

Mielestämme tässä esitetyssä vaihtoehdossa ja sen valmistelussa jäävät nämä strategian osa-alueet toteutumatta.

Marianne Ristola, Katariina Pekkola ja Heli Uusi-Uitto sekä muut vanhempainyhdistyksen jäsenet ja lasten vanhemmat

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.