Lukijalta: Teatteria ja musiikkia vai ruokaa ja siivousta?

Jari Hartman

Luin ihmeissäni Etelä-Suomen Sanomien juttua 18.11. siitä, kuinka paljon orkesterin, teatterin ja museon menettävät valtion-osuuksia sillä, että Lahden kaupunki vähentää ostopalveluita.

Jutun logiikalla Lahden pitäisi heti palkata vähintään 50 uutta työntekijää kyseisiin organisaatioihin, jotta valtionosuus saataisiin vielä suurempana, ja kohtahan Lahti olisi saama puolella.

Uutinen oli keskitetty kulttuuripalveluihin, joten haluan tuoda myös esille myös toisen näkökulman ostopalveluiden ongelmista, jotka kohdistuvat tukipalveluyhtiöihin, muun muassa Päijät-Hämeen Laitospalveluihin, Päijät-Hämeen Ateriapalveluihin ja muutamaan muuhun.

Jos siivouksen ja ruuan karsinta on yli 500 000 euroa per yhtiö, pitää miettiä sitä, että halutaanko karsintaa esimerkiksi sairaalan ja terveydenhuollon siisteydestä ja lasten ruokakustannuksista päiväkodeissa ja kouluissa.

Nämä toimialat eivät saa valtionosuuksia, joten niitä ei kukaan kulttuurin tai kouluruoan käyttäjä noteeraa mitenkään.

Onko Lahtelaisille veronmaksajille tärkeämpää, että orkesteri soittaa ja näyttelijät näyttelevät, mutta siivouksesta ja kouluruuasta voidaan tinkiä.

Leikataanko siivouksesta, kouluruoasta ja kulttuurista? – sivistyksen tukipalveluiden säästöt ovat suurin kiistan aihe Lahden budjettivaltuustossa

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut