Lukijalta: En halua koronaa, joten älä anna sitä minulle - maskin käyttäminen on tosi siisti juttu, kirjoittaa 14-vuotias Elviira Eerola

Elviira Eerola

On aamu, ja olen tavalliseen tapaani matkalla bussipysäkille. Laitan kasvomaskin kasvoilleni ja kävelen pysäkille. Bussi saapuu, ja astun sisälle. Kun vilkaisen ympärilleni, näen bussin olevan tupaten täynnä ihmisiä.

Katson tarkemmin ja näen kasvomaskin vain yhdellä tai kahdella ihmisellä. Kun istun paikalleni, kuulen käytävän toisella puolella olevan yskivän. Katson hänen suuntaansa enkä näe maskia.

Juuri tällaiset tilanteet pelottavat minua. Alan heti miettiä, saankohan nyt koronatartunnan ja joudun karanteeniin.

Oletko sinä, juuri sinä joukkoliikenteen käyttäjä tietoisesti tullut linja-autoon, junaan tai vastaavaan nuhaisena tai flunssaisena? Käytätkö aina kasvomaskia? Jos vastasit, että et, kysyn sinulta vain, etkö sinä häpeä?

Ihmiset, jotka eivät käytä kasvomaskia, aiheuttavat usein huolta muissa ihmisissä. Se luo aina pienen ajatuksen koronan saamisesta.

Jos kaikki käyttäisivät maskia, joukkoliikenteessä matkustaminen olisi turvallista. Maskin laittaminen ei edes vaadi paljoa. Mikset siis käyttäisi sitä?

Maskit kasvoille, lahtelaiset!

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä suosittelee Lahteen lyhyitä ravintolailtoja ja runsasta maskin käyttöä: "Meillä elinkeinovapaus ja aukioloaikojen rajoittaminen on vahva menettely"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut suosituksen, että yli 15-vuotiaat käyttäisivät maskia joukkoliikenteessä. Kasvomaski ei varsinaisesti ole hengityssuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjää itseään, mutta se suojaa muita läsnäolijoita. Mitä useampi ihminen käyttää maskia, sitä tehokkaammin ne toimivat. Tarkemmat ohjeet ja suositukset maskien käytöstä löytyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.

Ymmärrän toki, että monien mielestä maskit näyttävät typeriltä tai niiden käyttö on noloa. Minä olen tästä kuitenkin eri mieltä. Mielestäni se on muiden huomioon ottamista ja kaikkea muuta kuin noloa. Maskin laittaminen on pieni asia, eikä vaadi paljoa, joten mikset käyttäisi sitä ja suojaisi muita.

Ehdottaisin kaikille maskien käyttöä, sillä se on koronan leviämisen ehkäisyä. Käytä siis maskia, sillä sen käyttäminen on tosi siisti juttu!

Kirjoittaja on 14-vuotias maskin käyttäjä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.