Hanna Myyrän Esalainen: Hyville häviäjille olisi politiikassakin kysyntää

Hanna Myyrä

En tiedä, onko kilpailuvietti synnynnäinen ominaisuus vai ei, mutta joillakin sitä on selvästi enemmän ja joillakin vähemmän. Varmasti monella urheilijalla kilpailuvietti on tekijä, joka motivoi harjoittelemaan ahkerasti ja tavoittelemaan voittamista. Urheilija, joka ei ainakin salaa halua voittaa, ei ehkä myöskään voita.

Olisi mielenkiintoista, jos esimerkiksi hiihtokilpailussa, mäkihypyssä tai jääkiekossa kovin voitontahtoinen häviäjä kiistäisi lopputuloksen ilman perusteltua syytä. Jos hän vastakkaisista todisteista huolimatta väittäisi, että tulosta on peukaloitu ja että tosiasiassa häviäjä olisikin voittaja, tuskin kovin moni lähtisi mukaan haastamaan kisakoneistoa, mittamiehiä ja erotuomareita oikeuteen.

Vaikka olisi huono häviäjä, on pääsääntöisesti tyydyttävä tappioon, analysoitava, missä voittaja oli parempi ja missä itsellä on parannettavaa.

Yhdysvalloissa on käynnissä epätyypillinen häviämisen näytös ja siihen voisi periaatteessa suhtautua huumorilla, jos tilanne ei olisi niin vakava. Presidentinvaalit hävinnyt istuva presidentti Donald Trump kieltäytyy edelleen hyväksymästä tappiotaan, vaikka se aiheuttaa suurvallalle, jonka johdossa hän on, selviä riskejä.

Trump vetää vessanpöntöstä maansa koko demokraattisen järjestelmän kyseenalaistamalla vaalituloksen, esittämällä tekaistuja vaalivilppisyytöksiä ja painostamalla alueviranomaisia. Vaikka kaikki hänen syytöksensä ovat vetäneet vesiperän, on aina niitä, jotka uskovat salaliittoteorioihin tai jos eivät usko, katsovat hyödylliseksi väittää uskovansa.

Trumpin kannatus on ollut sen verran laajaa, että moni oman puolueen jäsen ei uskalla hänen toimiaan ainakaan julkisesti kyseenalaistaa.

Trump on esimerkiksi evännyt tulevalta presidentiltä Joe Bidenilta pääsyn tiedustelutietoihin, vaikka käytäntönä on ollut, että valittu presidentti saa ne heti haltuunsa. Ilmeisesti Trump ei kykene ymmärtämään, että kiusanteko kohdistuu koko kansaan, ei vain demokraatteihin ja Joe Bideniin.

Trump myös näyttää ovea kaikille, jotka eivät taivu hänen päätöksiinsä, olivat ne kuinka järjen vastaisia tahansa.

On vaikeaa ymmärtää toisaalta sitäkin, että monet merkittävät vallanvaihtoon kuuluvat on jätetty perinteiden ja väistyvän presidentin tahdon varaan. Voisi toivoa, että Trumpin kaudesta seuraisi ainakin se, että perinteet, joilla turvataan vallanvaihdon sujuvuus, kirjattaisiin virallisiksi.

Yhdysvaltain presidentin vaalien jälkiselvittely on ollut etäältä katsottuna farssi vailla vertaa, jos Trumpin kausi erottui epäedullisesti jo muutenkin hänen poikkeuksellisen käyttäytymisensä vuoksi. Luoja varjelkoon meitä matkijoilta.

Suomessa poliitikot yleensä tunnustavat tappionsa tai eivät ainakaan syytä siitä vaalikoneistoa. On toki nähty myös poliitikkoja, joiden mielestä tappio on aina median tai vaaligallupien syytä.

Olisi silti myös oman tulevaisuuden kannalta fiksua analysoida, mitä muut tekivät paremmin ja onnitella voittajia reilusti. Kansa muistaa seuraavissa vaaleissa hyviä häviäjiä varmasti paremmalla kuin katkeroituneita marttyyreitä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.