Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kimmo Kankaan Esalainen Korruptiota se on usvainenkin korruptio – Suomessa ruskea kirjekuori ei välttämättä vaihda omistajaa, mutta hyvä veli saattaa saada puhelinsoiton

Suomi keikkuu vuodesta toiseen kärkipäässä maailman vähiten korruptoituneiden maiden listalla. Edellisessä Transparency Internationalin listauksessa Suomi oli kolmas heti Tanskan ja Uuden-Seelannin jälkeen. Uutta listausta odotetaan alkuvuodesta.

Myös suomalaisten oma usko yhteiskunnan reiluun ja oikeudenmukaiseen toimintaan vaikuttaa olevan vahva. Tuoreimmassa poliisibarometrissa vain kuusi prosenttia vastaajista oli täysin samaa mieltä väittämästä, jonka mukaan korruptio Suomessa on vakava ongelma.

Suomikaan ei kuitenkaan ole korruptiosta vapaa, vaikka suoranainen lahjonta saattaakin täällä olla harvinaista. Asiasta muistuttaa torstaina julkaistu KORSI-tutkimushankkeen loppuraportti.

Sen mukaan korruptio Suomessa kytkeytyy usein erilaisiin rakenteisiin ja verkostoihin, siksi Poliisiammattikorkeakoulun koordinoimassa hankkeessa keskityttiin vaikeasti havaittavaan korruptioon, kuten epäeettiseen vaikuttamiseen ja päätöksentekoon sen eri muodoissa.

Myös kansalaisten kokemukset vaikuttavat samansuuntaisilta. Poliisibarometriin vastanneiden kansalaisten mielestä ongelmallisimpia korruption osa-alueita Suomessa ovat erilaiset hyvä veli -verkostot, vaali- ja puoluerahoitus, maankäyttö ja rakennusala sekä virkavalinnoissa suosiminen.

Hankkeen loppuraportissa vaikeammin tunnistettavista korruption muodoista puhutaan "usvaisena korruptiona". Sen olemassaolo voidaan havainnoida, mutta tarjottujen tai vastaanotettujen etujen muoto ja sisältö ei aina ole tarkoin määriteltävissä.

Yksi avaintekijä korruption ehkäisemiseen on mahdollisimman suuri avoimuus. Myös KORSI-hanke päätyy suosittelemaan erilaisia avoimuutta lisääviä toimenpiteitä. Esimerkiksi rakennusalalla mahdollisen korruption jäljille päästäisiin helpommin, jos julkisten hankintojen asiakirjat olisivat mahdollisimman julkisia. KORSI-hanke esittää myös, että avoimuuden edistämiseksi olisi harkittava tutkivan journalismin ja kansalaisten mahdollisuuksia tarkastella viranomaistietoja esimerkiksi juuri julkisten hankintojen osalta.

Valitettavasti kaikilta osin avoimuus ei näytä olevan Suomessa ainakaan laajenemassa. Esimerkiksi poliisin julkisuustulkinnat ovat nostattaneet viime aikoina vastalauseita.

Monet usvaisen korruption muodot tapahtuvat paikallistasolla. Siksi niin viranhaltijoiden, luottamushenkilöiden kuin tavallisten kansalaistenkin tulee huolehtia siitä, että päätöksenteko on huolellista, luotettavaa ja avointa. Tärkeä tehtävä korruptioon puuttumisessa on tietenkin myös medialla.

Avoimuuden kannalta huolestuttavaa on esimerkiksi kuntien kokonaan omistamien yhtiöiden heikompi läpinäkyvyys. Huoli on toivottavasti helpottamassa julkisuuslain soveltamisalan mahdollisen laajentamisen yhteydessä.

Asiaa koskevan selvityksen lausuntokierros muuten päättyi lokakuussa. Lausuntotiivistelmästä voi hakea rajalinjoja avoimuuskeskusteluun. Lakimuutoksia odotellessa havaitsemastaan korruptiosta voi kertoa esimerkiksi sähköpostiosoitteeseen kimmo.kangas(at)ess.fi