Lukijalta: Urheilua ja politiikkaa ei voi erottaa toisistaan

Heikki Pelkonen

Urheilu ja politiikka on tavallisimmin viime vuosina haluttu pitää erillään. Tuleekohan raja tässäkin joskus vastaan?

Ainakin niin on käynyt, kun monet urheiluseurat ja yksittäiset urheilijat ovat osallistuneet Black Lives Matter -kampanjaan. Samoin jalkapallon maajoukkuepelaaja Riku Riski kieltäytyi jokin pelaamasta Qatarissa eettisten syiden takia.

Olisiko siis syytä reagoida, jos ihmisoikeudet ovat uhattuna? Itse ajattelen, että kyllä. Olen jo pitkään ihmetellyt, millä kriteereillä urheilun arvokisoja annetaan maihin, joissa ihmisten perusoikeudetkaan eivät toteudu, tai jotka ovat totalitaristisia järjestelmiä.

Vai ovatko järjestelmät urheilussakin niin korruptoituneita, ettei eettisiin seikkoihin haluta kiinnittää huomiota? Merkkejä siitäkin on. Olisi toivottavaa, että jäsenmaat ja niiden joukkueet reagoisivat.

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukašenka pitää vilpillisesti kiinni vallastaan ja sortaa sekä vastustajiaan että Valko-Venäjän kansaa. Siksi MM-jääkiekon pelaaminen maassa tulisi estää. Suomi pelaa alkusarjan Latvian lohkossa, mutta suomalaisten tulisi kieltäytyä pelaamasta Valko-Venäjällä ja toimia sen eteen, ettei kukaan muukaan siellä pelaa, ellei presidentti vaihdu.

Kirjoittaja on Launeen seurakunnan kirkkoherra.

Suomi pelaa alkusarjan Latvian lohkossa, mutta suomalaisten tulisi kieltäytyä pelaamasta Valko-Venäjällä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut