Pääkirjoitus: Maskit kasvoille, lahtelaiset!

Viranojaiset eivät anna turhia viestejä, muistuttaa hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola. Sami Kuusivirta

Koronavirusepidemia on kiristänyt Lahdessa otettaan siinä määrin huolestuttavasti, että Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä arvioi tällä viikolla kaupungin siirtyneen perusvaiheesta kiihdytysvaiheeseen. Sen tunnusmerkeistä oli täyttynyt eritoten 50:n päälle kohonnut tautitapausten ilmaantuvuusluku.

Epidemian kiihtymisestä kertoo sekin, että iso osa tartunnoista on alkanut olla sellaisia, joiden alkuperää ei ole onnistuttu saamaan selville. Tämä vaikeuttaa pyrkimyksiä tukahduttaa alkuunsa koronavirukselle tyypillisiä tautiryppäitä, missä vielä alkusyksystä onnistuttiin hyvin.

Kesästä asti vallinneen perusvaiheen kääntyminen kiihdytysvaiheeksi oli ikävä joskin odotettu uutinen. Naapurissa Uudellamaalla ja Kanta-Hämeessä on oltu yhtä pitkällä jo kauan, joten olisi ollut liikaa toivottu, että Lahti olisi kyennyt välttämään saman kohtalon loputtomiin.

Lukijalta En halua koronaa, joten älä anna sitä minulle - maskin käyttäminen on tosi siisti juttu, kirjoittaa 14-vuotias Elviira Eerola

Myönteistä on, että muualla Päijät-Hämeessä ollaan yhä epidemian perusvaiheessa. Ja Lahdenkin kannalta on lohdullista, että monissa suurissa kaupungeissa on päästy kiihdytyksestä takaisin perusvaiheeseen ottamalla kattavasti käyttöön viranomaisten tarkoitusta varten varaamia ohjeistuksia.

Myös lahtelaiset ovat saaneet hyvinvointiyhtymältä tällä viikolla joukon uusia neuvoja, jotta koronatilanne ei muuttuisi pahemmaksi vaan mieluummin paremmaksi.

Käytännössä jokaista yli 15-vuotiasta koskee päivitetty maskisuositus, joka laajennettiin koskemaan joukkoliikenteen ohella kaikkia tilanteita, joissa lähikontakteilta ei voida välttyä. Maski kannattaa nyt vetää kasvoille aina julkisilla paikoilla liikkuessa ja ylipäätään siellä, missä samassa tilassa on koolla enemmän kuin pieni kourallinen ihmisiä, kaupoista kirjastoihin ja kaikkiin yleisötilaisuuksiin.

Milloin koronarokotus alkaa Päijät-Hämeessä ja millaisia ovat tartuntojen lähteet? Lahden koronainfossa käytiin läpi tämän hetken koronatilannetta

On inhimillistä, jos entistä kattavammat suositukset alkavat tympäistä ja ahdistaa ihmisiä, jotka ilmankin saattavat jo potea pitkittyneen koronakriisin aiheuttamaa taisteluväsymystä. Jokaisen on silti syytä muistaa, että viranomaisilla on niihin painavat syyt.

Kieltämättä suositusten noudattaminen hankaloittaa normaalia elämää, mutta tarjoaa myös tilaisuuden pyrkiä elämään niin normaalisti kuin se nyt on mahdollista. Mitä paremmin suojelemme itseämme ja muita, sitä nopeammin voimme toivoa paluuta niin sanottuun vanhaan normaaliin.

Uutiset koronarokotteista vahvistavat uskoa siihen, että painajainen voisi väistyä ensi kesään mennessä, mutta ainakin siihen saakka tarvitaan vielä paljon kärsivällisyyttä ja vastuuntuntoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu