Pääkirjoitus: Järki ja tunne puhuivat sen puolesta, että Viking Malt pysyy Lahdessa

Pär-Gustaf Relander johtaa Lahden Polttimon perillistä Viking Maltia hallituksen puheenjohtajana jo viidennessä polvessa. Katja Luoma

Päijät-Hämeeseen saatiin keskiviikkona ankeasti alkaneen syksyn paras talousuutinen, kun kansainvälisesti operoiva mutta vahvasti lahtelaisjuurinen Viking Malt Group kertoi rakentavansa uuden mallastamon kotikaupunkiinsa, Pippon–Kujalan tuliterälle yritysalueelle.

90 miljoonan euron hanke korvaa valmistuessaan vuonna 2023 yhtiön Niemessä sijaitsevan mallastamon ja on sekä paikallisesti että valtakunnallisesti arvokkaimpia elintarviketeollisuuden investointeja 2000-luvulla.

Uutisessa oli parasta, että Pohjoismaiden suurin mallastamo vahvisti jatkavansa teollista tuotantoaan Lahdessa hamaan tulevaisuuteen. Kuluva syksy on osoittanut kipeästi, ettei kyse ole mistään itsestäänselvyydestä nykyisessä maailmanmenossa.

Toki Viking Maltilla on riittänyt kosolti sekä faktapohjaisia että luultavasti myös tunnepitoisia perusteluja nyt julkistamalleen päätökselleen.

Yrityksellä on tuotantoa myös Ruotsissa, Tanskassa, Puolassa ja Liettuassa, mutta sen pääomistaja on lahtelainen Polttimo, jonka tehtaat ovat sijainneet Niemessä Vesijärven rannalla 1800-luvun lopulta asti. Perheyritystä jo viidennessä polvessa johtava Pär-Gustaf Relander tuskin haluaa jäädä historiaan hallituksen puheenjohtajana, jonka aikana yhtiö vetäytyi synnyinkaupungistaan.

Ei Relanderin tosin tarvinnut kuunnella vain sydäntään päätettäessä uudesta investoinnista, sillä ratkaisun puolesta puhui myös joukko järkisyitä. Kuten elintarviketeollisuudessa usein ennenkin, merkittävää roolia näyttelivät jälleen Lahden laadukkaat pohjavesivarannot ja hyvä sijainti. Viking Maltin isoimmat suomalaiset asiakkaat eli suuret panimot Hartwallista alkaen ovat lähellä, ja nopea itärata vie Kujalasta suoraan Venäjän houkutteleville markkinoille.

Lahden seudun vahva viljaklusteri osoitti voimansa.

Vahvimmin Viking Maltin ratkaisuun pysyä Lahdessa lienee silti vaikuttanut tarve jatkaa pitkäaikaista yhteistyötä täkäläisten mallasohran viljelijöiden kanssa. Heidän osaamisensa varaan yhtiö laskee paljon myös tulevaisuudessa puolustaessaan asemiaan kovassa kansainvälisessä kilpailussa. Vahva viljaklusteri on Lahden seudun ylpeyksiä, ja tässäkin tapauksessa se osoitti voimansa kaikkien osallistensa parhaaksi.

Lahden kaupungille Viking Maltin investointipäätös oli mieleen monestakin syystä. Suurinvestointi vahvistaa työllisyyttä ainakin rakentamisvaiheessaan ja toimii lippulaivana uudelle yritysalueelle. Vanhan mallastamon väistyminen Niemestä puolestaan tarjoaa kiehtovia mahdollisuuksia Vesijärven ranta-alueen kehittämiselle olkoonkin, että viereen jää vielä pari toimivaa teollisuuslaitosta – ja hyvä niin.

Viking Maltin toimitusjohtaja: kilpailukyky vaatii tahdin muuttamista

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.