Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leivotko mokkapaloja vai ahkeroitko talkoissa? Vastaa ESS:n kyselyyn ja kerro, mikä olisi paras tapa rahoittaa lasten harrastustoimintaa

Mikael Hoikkalan Esalainen Urheilu jatkaa sopuisan kabinettipelin tiellä, kun ainoa ravistelija pelattiin Olympiakomitean pomovaalista ulos

Kun kotimaisen jalkapalloilun kattojärjestö Palloliitto oli valitsemassa itselleen uutta puheenjohtajaa kolme vuotta sitten, vastakkain oli kolme profiililtaan hyvin erilaista ehdokasta. Vaalin lopulta voittaneen pankkiiri Ari Lahden haastajina olivat silloinen kansanedustaja Ville Niinistö (vihr.) ja tulevaisuustutkija, ex-ammattilaisjalkapalloilija Mika Aaltonen. Karkeistaen voi sanoa, että Lahti edusti vahvaa varainhankintaa, Niinistö kasvatuksellista ja sosiaalista näkökulmaa, Aaltonen visionäärisyyttä.

Tällaista moniäänisyyttä on nyt ikävä, kun Suomen olympiakomitean puheenjohtajavaali on käynnissä. Timo Ritakallion seuraaja valitaan lauantaina.

Ehdokkaina valtakunnan urheilun ykköspomoksi ovat Jan Vapaavuori, Sari Multala, Susanna Rahkamo ja Ilkka Kanerva. Kolme heistä on kokoomuspoliitikkoja, ja se ainoa joka ei ole (Rahkamo), on hänkin ”kasvanut ruiskukkien keskellä”, kuten toimittaja Juha Kanerva muotoili Ilta-Sanomissa (22.10.).

Palloliiton puheenjohtajavaalin alla kirjoitin, että Ari Lahden perusteet varainhankinnan tärkeydestä ovat vankat. En liputtanut hänen valintansa puolesta, mutta totesin tosiasiana, että esimerkiksi täällä suomifutiksen entisessä suurkaupungissa Kisapuiston kunnostaminen tarkoittaisi merkittäviä kehitysmahdollisuuksia jalkapallolle niin liiketoimintana kuin harjoitteluolosuhteiden puolesta. Ja rahastahan se on kiinni.

Olympiakomitean puheenjohtajavaalissa näyttää pinnallisesti siltä, että kokoomuslaisten kytkökset elinkeinoelämään ovat kunnossa ja rahaa on kaivettavissa urheilulle ja liikunnalle. Hienoa!

Siihen hurraa-huudot jäävätkin. Vahvaa arvojohtajaa ja rakenteiden uudistajaa en tästä porukasta uskalla odottaa. Niin ponnettomia ovat kannanotot puheenjohtajatenteissä olleet.

Harmaimpana tapettiin on sulanut Vapaavuori. Poliitikkona hän on kansan suomalla vahvalla mandaatilla ottanut kärkevästi kantaa ja tehnyt irtiottoja puolueen virallisesta linjasta, mutta OK:n puheenjohtajavaalissa näkemykset ovat olleet kuin suoraan kansallisen urheilupuolueen käsikirjasta. Se kertonee siitä, kuinka uusi tekijä Vapaavuori on tällä kentällä, vaikka onkin korostanut ”sportin” olevan lähellä sydäntään.

Vapaavuori on joka tapauksessa vaalin ennakkosuosikki. Hänet houkuteltiin loppukaarteessa ehdokkaaksi ennen kaikkea Palloliiton äänellä. Takana on laaja tuki. Rahkamon taakse on ilmoittautunut joukko kamppailulajiliittoja, mutta se tuskin riittää.

Terhakimpia kannanottoja on esittänyt Kanerva. Hän kuitenkin taitaa 72-vuotiaana olla tähän kisaan liian vanha ja liian mies, siinä missä 42-vuotias Multala on liian nuori ja liian nainen.

Kilvasta ennen loppusuoraa vetäytyi St1-energiakonsernin perustaja Mika Anttonen havaittuaan, että Vapaavuorelle kulisseissa junailtu tuki muuttaa vaalin hähmäiseksi poliittiseksi peliksi.

Miljardööri Anttonen on jo junaillut urheilulle miljoonia euroja ja esimerkiksi pelastanut Vierumäen urheiluopiston, mutta häntä eivät kahlitse miellyttämishalu tai siteet perinteiseen urheilupolitikointiin. Kisa olisi todella kaivannut Anttosta.