Lukijalta: Olisiko syytä pysähtyä miettimään ja poistaa syitä, jotka estävät Lahden kasvun ja ihmisten hyvinvoinnin täällä?

Pekka Lehtinen

Lahti on työttömyyskaupunki. Miksi yrityksiä ei Lahti kiinnosta, vaikka vapaata ammattitaitoista työvoimaa on valtavasti saatavana? Lahden työttömyysprosentti oli syyskuun lopussa 2020 16,2 prosenttia. Varmasti yli 10 000 ihmistä olisi valmis töihin, jos töitä olisi.

Töitä ei ole tarjolla, vaan päinvastoin yritykset irtisanovat ja lopettavat, joten työttömiä tulee lisää. Mikä on kaupungin valtuuston ja virkamiehistön yritysstrategia, jolla yrityksiä tänne houkutellaan – onhan sellainen olemassa? Miksi Lahti ei houkuttele yrityksiä? Onko kysytty yrittäjiltä?

Ostovoimaa on vähän täällä Lahdessa juuri suuresta työttömyydestä johtuen. Yrityksen täytyisi löytää ostajat tuotteilleen ja palveluksilleen muualta. Liiketiloja on tyhjillään paljon, jopa keskustassa!

Aktiivisten ammattitaitoisten työttömien on etsittävä töitä Lahden ulkopuolelta. Vai onko Lahden mainos jatkossa: "Tule Lahteen työttömäksi, täällä sinua ei töihin patisteta, kun töitä ei ole tarjolla."

Suuri työttömien määrä ja suuri pitkäaikaistyöttömien määrä ja suuri nuorisotyöttömien määrä johtaa osan porukasta pysyvään syrjäytymiseen. Syrjäytyminen ja elämän tarkoituksettomuus ja toimettomuus altistavat alkoholismiin ja huumeisiin.

Lahti onkin huumetilaston ja alkoholin väärinkäytön keskuspaikkoja Suomen kaupungeista. Lahti leikkaa näistä palveluista! Rikokset lisääntyvät.

Tärkeintä ovat lahtelaisten päättäjien mielestä säästöt, ei ihmisten hyvinvointi.

Parakkikoulut eivät houkuttele lapsiperheitä Lahteen. Ei ole myöskään panostettu lasten ja koululaisten hyvinvointiin. Eivät peruspäivärahalla ja toimeentulotuella elävät perheet voi ohjata lapsiaan maksullisiin harrastuksiin.

Eivät he voi mahdollistaa lapsilleen edes jatko-opiskelupaikkaa toiselle paikkakunnalle, kun siihen tarvittaisiin useampi tonni euroja, että pääsisi alkuun. Lahti löytää uuden mainoslauseen: "Anna lapsellesi mahdollisuus kokea parakkikoulun tunnelma."

Kodinhoitokuluja on voimakkaasti leikattu, ja se lisää pahoinvointia perheissä ja aiheuttaa lasten huostaanottojen lisääntymistä. Rahaa ei ole, tehdään siis lisää ongelmia, jotka on pakko maksaa, ja rahan puute vain pahenee. Lahden motto: "Selviä itse ongelmistasi!"

Tehdään yleisestä terveydenhoidosta mahdollisimman hankalaa ihmisille, niin että ne, joilla on varaa, käyttäisivät yksityisen terveydenhoidon palveluita. Keskitetään kaikki yhteen paikkaan, niin että lapsiperheiden on entistä vaikeampi päästä sinne apua saamaan.

Emmehän me ihmisiä ajattele ja heidän parastaan ja palvelujen helppoutta, vaan me säästämme ja me säästämme ja kehumme vielä, kuinka me leikkaamme tuntuvasti kustannuksia. Houkuttelevaako?

Syrjäytyminen ja elämän tarkoituksettomuus ja toimettomuus altistavat alkoholismiin ja huumeisiin.

Tehdään verovaroilla toissijaisia asioita ja jätetään ihmiset oman onnensa nojaan. Totta kai ihmisillä on itsellä vastuu hyvinvoinnistaan. Totta kai silloin ihmiset etsivät jonkun muun kunnan, jossa vielä ihmisistä oikeasti välitetään. Työntövoimaa Lahdesta pois on siis kovasti, ei vetovoimaa!

Tuntuu siltä, että Lahti on eliitin johtama kaupunki ja eliitin visioilla ja mielikuvilla ja elämän todellisuudella tehdään päätöksiä. Tavallinen Lahtelainen saa seurata sivusta, kuinka heidän palvelunsa heikennetään pikku hiljaa ja se perustellaan rahan puutteella.

Tärkeintä ovat lahtelaisten päättäjien mielestä säästöt, ei ihmisten hyvinvointi. Saattehan te Lahden kasvua odottaa, odottakaa vain, kyllä se ruoho teidän haudoillanne ehtii kasvaa ennen Lahden kasvua.

Olisiko kuitenkin syytä pysähtyä ja miettiä vähän asioita ihan perusteellisesti ja poistaa syitä, jotka estävät Lahden kasvun ja ihmisten hyvinvoinnin täällä?

Saattehan te Lahden kasvua odottaa, kyllä se ruoho teidän haudoillanne ehtii kasvaa ennen Lahden kasvua.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut