Lukijalta: Kulttuurin ja liikunnan leikkaukset olisivat kohtalokkaita – toivottavasti huonosti valmisteltu esitys ymmärretään valtuustossa perua

Elisa Lientola

Kulttuuri- ja liikuntapalveluiden merkittävästä heikennyksestä tulee käydä rehellinen keskustelu.

Kaupunginhallitus vältti veronkorotuksen suuntaamalla kymmenen prosentin leikkauksen sivistystoimialan ostopalveluihin. Tämähän kuulostaa harmittomalta?

Käytännössä päätös tietää perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen palvelutason laskua ja tekee kulttuurilaitosten ja liikunta- ja kulttuuripalveluiden toiminnan mahdottomaksi.

Näiden osalta kyse ostopalveluissa ei ole massiivisista materiaalihankinnoista tai tukipalveluista, jotka voi kilpailuttaa, vaan ydintoiminnasta, joka on ulkoistettu. Leikkaus koskee niitä teatterivierailuja, joista tulee myös tuloja, uimavalvojia, kentän huoltoa, näyttelyiden sisältöä, orkesterin vierailijoita sekä keikkapalkkioita vanhusten palvelutalon tai päiväkodin hyvinvointia ja kulttuuriosallisuutta tukevasta taiteesta.

Näiden palveluiden osalta toimintatapaa on vuosien varrella muutettu ostopalveluiksi niin, että omasta henkilöstöstä, kalustosta ja tiloista on luovuttu, usein tarkoituksenmukaisesti.

Kulttuuriostoissa kyse on suoraostoista, ei kilpailutettavista tarvikkeista. Esimerkiksi näyttelijä Martti Suosalon suosittua monologia ei voi kilpailuttaa halvemmalla hoidettavaksi tai kapellimestaria korvata digillä. Sisässä on myös työehtosopimusten mukaisia matkakorvauksia.

Päätös tietää perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen palvelutason laskua ja tekee liikunta- ja kulttuuripalveluiden toiminnan mahdottomaksi.

Nämä ovat kuntien kulttuuritoimintalain mukaisia, kuntalaisten osallisuutta, hyvinvointia ja oikeutta nauttia taiteesta mahdollistavia ostoja alipalkatun alan ammattilaisilta.

Nykyiset kaupungin ostopalvelut eivät ole mitään tukipalveluja tai ylimääräistä, vaan kaupunkilaisten palveluiden ydintä. Eikä sivistyspalveluiden miltään vastuualueelta sellaisia löysiä löydy, että tämä miinus sinne sullottaisiin ilman merkittävää palvelutason laskua.

Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen osalta budjetti sisältää jo merkittävän leikkauksen ICT- ja ateriapalveluihin, jonka lautakunta katsoi rajaksi vastuulliselle leikkaamiselle. Kulttuuri- ja liikuntapalveluihin niin ikään kohdistuu jo pohjassa suuret leikkaukset, nämä lisäleikkaukset tekevät jo toiminnan mahdottomiksi erityisesti, kun leikkaus on naamioitu kohdistamalla se yhdelle budjettiriville.

Vastuullisen päätöksenteon tulee perustua valmisteluun ja vaikutusten arviointiin. Nyt mentiin mutulla ja egolla ohi viranhaltijoiden valmistelevien vaihtoehtojen, koska ei haluttu nimetä todellisia kohteita ja saatiin pahaa jälkeä aikaan.

Toivottavasti huonosti valmisteltu, kohtalokas esitys ymmärretään valtuustossa perua ja näiden palveluiden merkittävästä heikennyksestä käydään rehellinen, avoin keskustelu.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginvaltuutettu (vas.).

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.