Hanna Myyrän Esalainen Rokoteuutinen nosti matkustushaaveet pintaan

Pitäisikö ensimmäiseksi lähteä kaupunkilomalle tutustumaan kulttuuriin, nähtävyyksiin ja paikalliseen ruokaan vai mieluummin hakea rentouttavaa lepolomaa jossakin, missä aurinko hyväilee ja merivesi kohisee rantaan?

Vai ehkä aktiivilomalle, patikoimaan vuoristoon tai Islannin kuumille lähteille, koska ne ovat vielä kokematta? Entä eristäytymisen jälkeen paikka, jossa on paljon ihmisiä ja elämää? Vai alkaisiko turvavälien puute ahdistaa?

Tai ehkä autolla Eurooppaan ajelemaan jokivarsia viiniviljelmien partaalla ja katselemaan maanosan vanhaa historiaa ja ihailemaan kauniita pikkukyliä?

Eipä olisi uskonut, että rokoteuutinen ja matkustamisunelmat liittyisivät niin saumattomasti toisiinsa, mutta vuosi 2020 on muuttanut paljon. Kun rokoteuutinen julkaistiin, kimmahti myös Finnairin osake 20 prosentin nousuun. Voi olettaa, että monen matkustuspaineet purkautuvat heti, kun siihen tulee taas mahdollisuus.

Koronapandemia lukitsi maailman kansat kotimaihinsa, ainakin suurimman osan. Nähtävää riittää maan rajojen sisäpuolellakin, mutta on vaikeaa kuvitella, että kotimaa enää nykyisin riittäisi korvaamaan ulkomaan reissut tulevaisuudessakaan, vaikka ilmastonmuutoksen takia moni matkustushalujaan jarruttaakin.

Varmasti moni miettii nyt, mihin voi lähteä sitten, kun riittävän suuri osa väestöstä on saanut rokotteen koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan. Ajatus siitä, että maailma olisi taas avoin, tuntuu pökerryttävältä, vaikka se on ollut todellisuutta pitkään.

Matkailualalle ja matkailusta riippuvaisille maille koronapandemia on ollut kova isku. Suomen matkailuyritykset ovat saaneet onneksi kotimaisista matkailijoista hyvää korviketta, joskaan emme ole pystyneet täysin korvaamaan ulkomaisten turistien jättämää taloudellista aukkoa. Lapissa on paljon sellaista, nimenomaan ulkomaalaisille suunnattua turismieksotiikkaa, ettei suomalainen siitä erikseen viitsi maksaa.

Lapin kasteet ja koiravaljakkoajelut saattavat jäädä helposti suomalaiselta väliin ja suksia ja luistimia osaamme käyttää ilman opetusta. Makkaranpaisto laavullakin onnistuu useimmilta omin eväin ja neuvoin.

On silti hienoa, että moni on tänä vuonna tutustunut aiempaa paremmin kotimaahansa. Kansallispuistoissa ja muissa hienoissa kohteissa on ollut ruuhkia ja voisin veikata, että tämä vuosi on lisännyt kotimaan kiinnostavuutta.

Kaikkea ei Suomi kuitenkaan voi tarjota ja merkittävin puute on mahdollisuus nauttia auringosta ja lämmöstä keskitalvella. Emme mahda säälle tai pohjoiselle sijainnille mitään ja olisi teeskentelyä väittää, että marraskuinen harmaus peittoaisi palmurannat mennen tullen pelkästään asennoitumisen avulla.

Ilmaston ja pimeyden kanssa on pakko ollut oppia elämään, ja ymmärrän hyvin niitä muuttolintuja, jotka ovat lähteneet hakemaan valoa ja lämpöä talviaikaan muualta. Kirkasvalolamppu on vain kalpea korvike, vaikka voi auttaa yli talven ilman masennusoireita.

Juuri nyt mieli palaa Lappiin, mutta joskus katkaisen kaamoksen taas jossakin, missä päivä paistaa.