Pääkirjoitus: Aasian-apu ei yksin riitä selättämään hoitajapulaa

Koronaepidemia on lisännyt entisestään hoitohenkilöstön työtaakkaa myös Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä. Sami Kuusivirta

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä aukoo täkäläisittäin uusia uria helpottaakseen pitkäaikaista hoitajapulaansa.

Yhtymän hallitus päätti viikko sitten ryhtyä etsimään vahvistusta hupenevaan hoitajajoukkoonsa ulkomailta sen lisäksi, että yhtymässä lisätään koulutusta ja luvataan kiinnittää lisää huomiota henkilöstön hyvinvointiin kotimaisten työntekijöiden houkuttelemiseksi yhtymän palvelukseen.

Katse on suunnattu hoitajia yli omien tarpeidensa kouluttavaan Filippiineihin. Saarivaltiosta aiotaan ensi hätään värvätä Päijät-Hämeeseen 50 hoitajan pilottiryhmä. Jatkoa seurannee, jos kokemukset osoittautuvat myönteisiksi.

Rekrytoinnissa on tarkoitus turvautua alan yritysten apuun kilpailutuksen kautta. Ilmaiseksi se ei tapahdu, sillä yhden hoitajan rekrytointi maksaa noin 10 000 euroa. Tässäkin tapauksessa investointi maksanee pian itsensä takaisin, sillä vielä vaikuttavampia taloudellisia kuten myös toiminnallisia seurauksia on sillä, jos hoitajia ei pitkän päälle ole riittävästi yhtymän palveluksessa.

Hyvinvointiyhtymä ei ole ainoa julkisten palvelujen järjestäjätaho, jota hoitajavaje koettelee. Raskas työ, kova kiire ja niihin nähden vaatimaton palkkataso ovat ajaneet hoitajia kautta valtakunnan vaihtamaan alaa jo pitkään.

Päijät-Hämeessä hoitajia poistuu eläkkeelle tai muihin töihin 200–250:n vuosivauhtia. Aivan viime aikoina tilannetta on kärjistänyt yhtymän taloudellisista vaikeuksista alkunsa saanut ja sinänsä välttämätön muutosprosessi sekä tietenkin koronaepidemia, joka on kasvattanut hoitojonoja ja raskauttanut entisestään hoitajien työtä.

Hyvinvointiyhtymän on tehtävä hoitajavajeensa selättämiseksi paljon muutakin .

Puolensataa lisäkäsiparia käsiparia tulevat yhtymässä tarpeeseen olkoonkin, että nopeaksi ratkaisuksi siitä ei ole. Vie vuoden päivät, ennen kuin uudet hoitajat ovat kielitaitonsa ja muunkin osaamisensa puolesta valmiita aloittamaan työnsä täällä.

Yhtymän nykyistä hoitohenkilöstöä lisätyövoiman hakeminen ulkomailta ei näytä ilahduttavan. He epäilevät kieltämme ja kulttuuriamme heikosti tuntevien tulokkaiden vain lisäävän entisestään täkäläisten hoitajien työtaakkaa.

Suurin huoli saattaa olla liioiteltua, mutta oikeassa hoitajat ovat ainakin siinä, että hoitajavajeen pysyväksi selättämiseksi on tehtävä paljon muutakin. Palkkaus, työolot ja työilmapiiri ovat asioita, jotka kaipaavat nykyistä suurempaa huomiota uusien ja vanhojen työntekijöiden houkuttelemiseksi alalle. Yhtymän ei parane viivytellä työnantajakuvansa kirkastamisessa, sillä lähivuosina hoitajien tarve kasvaa entisestään muun muassa vanhusten hoivaa koskevien mitoitusten kiristämisen myötä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut