Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Arkkitehtikilpailu voi ratkaista Aleksin siltakiistan

Lahden keskustan pääväylän Aleksin ilme muuttuu jälleen merkittävästi, jos Osuuskauppa Hämeenmaa onnistuu tavoitteessaan rakentaa kävelysilta omistamiensa Seurahuoneen ja Sokoksen kiinteistöjen välille kadun ylitse.

Seurahuoneelle valmistuu alkuvuodesta lisää hotellihuoneita Sokoksen talon kolmanteen kerrokseen, tavaratalolta vapautuneisiin tiloihin. Silta, jonka Hämeenmaa luonnollisesti maksaisi omilla rahoillaan, tulisi yritykselle tarpeeseen, jotta hotellin asiakkaiden ei tarvitsisi kävellä ulkosalla liikenteen seassa Aleksin tuolle puolen. Vaihtoehtona pidetty tunneli ei Hämeenmaata miellytä kalleutensa ja vaikean toteutettavuutensa takia.

Jo runsaat kolme vuotta vireillä ollut hanke palasi julkisuuteen perjantaina, kun Hämeenmaa ja kaupunki kertoivat järjestävänsä yhdessä joskin vain ensin mainitun kustannuksella arkkitehtikilpailun hankkeen edistämiseksi. Kilpailun toivotaan tuottavan ideoita, jotka toisivat ratkaisun kaupunkikuvallisiin kysymyksiin.

Ratkaistavaa riittää, sillä ajatus kävelysillasta ei ole kaikkien mieleen olkoonkin, että konservatiivisemmat lahtelaiset pitävät Aleksia joka tapauksessa jo pilattuna pääkatuna sen kokemien isojen muutosten jälkeen.

Arvovaltaisimpiin vastustajiin on lukeutunut kaupunginmuseo, joka pelkää sillan peittävän liiaksi katunäkymää. Museosta silta olisi myös kyseenalainen ennakkotapaus palvellessaan vain Hämeenmaan hotelliasiakkaita.

Museo voi olla oikeassa epäillessään, että tuskin kaikille Aleksin varren yrityksille voidaan tarjota mahdollisuutta vastaavaan hankkeeseen. Toisaalta moniko yritys sitä kaipaisikaan? Harvassa kun ovat ne, jotka Hämeenmaan lailla omistavat kiinteistöjä kadun molemmin puolin.

Kaupunki voi vielä puhaltaa pelin poikki.

Katunäkymää silta tietenkin peittäisi enemmän tai vähemmän. Täydellisestä ennakkotapauksesta ei silti olisi tässäkään kysymys, sillä ennen vanhaan junat puksuttelivat Aleksin yli pitkin nykyisen Trion paikkeilla sijainnutta rautatiesiltaa. Tuoreempi verrokki löytyy tänäkin päivänä Trion toiselta puolelta Vapaudenkadulta.

Ristiriitaiseen tilanteeseen on arkkitehtikilpailu oiva veto. Se tarjoaa taitaville suunnittelijoille tilaisuuden osoittaa, että kävelysilta voidaan toteuttaa turmelematta kaupunkikuvaa. Parhaassa tapauksessa ilme voi jopa kohentua.

Toisaalta kaupunki voi vielä puhaltaa pelin poikki, jos kilpailun tulokset eivät sitä tyydytä. Se tosin olisi vahinko Seurahuoneelle kuten myös kaupungin vetovoimalle kaventaessaan Hämeenmaan mahdollisuuksia ylläpitää keskustassa korkeatasoista hotellia.