Pääkirjoitus: Lahden valtuusto voisi jo lopettaa käsikirjoittamansa valiokuntafarssin

SDP:n Maria Mäkynen johtaa tilapäistä valiokuntaa, joka törmäsi esteellisyysongelmiin ensimmäisessä kokouksessaan. Katja Luoma

Lahden valtuuston operaatio kahden kokoomuspoliitikon, Francis McCarronin ja Terttu Pohjolaisen, rankaisemiseksi kaupungin tahdon vastaisesta äänestyskäyttäytymisestä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kokouksessa on muovautunut yhä surkuhupaisammaksi näytelmäksi.

Alun alkaenkin raskaasti ylimitoitettu operaatio törmäsi heti kättelyssä isoon ongelmaan, kun suurin osa tarkoitukseen valjastetun tilapäisen valiokunnan jäsenistä osoittautui esteellisiksi tehtäväänsä. Valiokunnan on määrä selvittää, tulisiko McCarron ja Pohjolainen erottaa kaikista valtuuston heille osittamista luottamustehtävistä.

Jos valtuustossa olisi vaivauduttu lukemaan tarkemmin kuntalakia, siitä olisi selvinnyt, ettei valiokuntaan pidä valita tuomareiksi valtuutettuja, jotka kuuluvat samoihin luottamuselimiin syytettyjen kanssa. Kotiläksyjen jäätyä tekemättä ajallaan valtuusto joutuu käsittelemään asian uudelleen.

Valtuusto päättää seuraavassa kokouksessaan ensi vuoden budjetista, joten sillä riittäisi varmasti tekemistä ilman, että sen pitäisi palata etsimään esteettömiä jäseniä kertaalleen jo perustamaansa valiokuntaan. Viisainta valtuustolta olisikin antaa koko asian jo olla ja keskittyä olennaisempiin haasteisiin, joita Lahdessa riittää yllin kyllin.

McCarron ja Pohjolainen ovat jo saaneet tempauksestaan normaalin käytännön mukaisen rangaistuksen, sillä heitä ei enää tällä vaalikaudella kelpuuteta yhtymäkokouksen edustajiksi. Se on aivan oikein. Erottaminen kaikista muistakin luottamustehtävistä aivan toisaalla tapahtuneen erheen johdosta olisi sitä vastoin paitsi ylilyönti, myös arveluttava ennakkotapaus.

Meneillään olevassa farssissa on nimittäin huojentavakin puolensa. Kaikki nähdyt kompastelut kertovat siitä, ettei kanssavaltuutettujen rankaisemisesta "toverituomioistuimessa" ole onneksi päässyt syntymään Lahdessa niin yleistä käytäntöä, että se sujuisi päättäjiltä kuin vanhasta muistista. Eikä siitä pidä tehdäkään rutiinia, sillä lopultakin vain äänestäjä on oikea tuomari punnitsemaan poliittisen päättäjän nauttimaa luottamusta sen kaikessa laajuudessa.

Vaalit ovat pian, joten sitä paremmalla syyllä valtuuston kannattaisi nyt haudata koko tilapäinen valiokunta vähin äänin, ennen kuin tapaus kasvaa äänestäjien silmissä nykyistäkin naurettavammaksi ohjelmanumeroksi. Valtuustonhan on vielä erotettava ja valittava uudelleen niin kaupunginhallitus kuin pari lautakuntaakin saadakseen kokoomuskaksikon savustetuksi niistä ulos. Siitä se riemu vasta repeääkin, jos niin pitkälle edetään.

Viisainta olisi keskittyä olennaisempiin haasteisiin, joita riittää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut