Lukijalta: Jätelakiuudistuksen vastustaminen on syöttö suuryritysten lapaan

Riku Eksymä

Jätelakiuudistus on Suomen Yrittäjien Tiina Toivosen, Juha Tähkäsen ja Heta Vihervirta-Vuontelon mielipidekirjoituksessaan (ESS 7.11.) esiin tuomaa lähestymistapaa paljon laajempi uudistus. Kirjoittajat osoittavat, että yksityinen palveluntuottaja lähestyy asiaa vain liiketoimintamielessä.

Kiristyvien kierrätystavoitteiden saavuttamiseksi uudistuva jätelaki tuo asukkaalle paremmat bio- ja pakkausjätteiden keräyspalvelut lähemmäs, jopa omalle kiinteistölle nykyistä suuremmassa osassa Suomea. Sillä varmistetaan elämisen ja yrittämisen edellytykset harvaankin asutuilla alueilla.

Keräyksen lisääntyessä jätehuollon kokonaisuuden hallinta – ei pelkästään kuljetuspalveluiden osalta – on tärkeää. Lakiuudistuksella luodaan edellytykset, joilla asukkaille voitaisiin tarjota kattavia jätehuoltopalveluja kustannustehokkaasti ja helposti.

Kunnat ja pakkaustuottajat tulevat keräämään yhteistoiminnassa kotitalouskiinteistöjen pakkausjätteet (metalli-, lasi-, kartonki- ja muovipakkaukset). Kunta huolehtii pakkausjätteiden kiinteistökeräyksestä ja tuottajat aluekeräyksestä. Seka- ja biojätteiden keräyksestä kunnat huolehtivat kuten nykyisinkin.

Jätehuollon kokonaisuuden hallintaan ja tehokkaaseen yhteistoimintaan kuuluu, että kunnat hankkivat jäteastian tyhjennykset asukkaiden puolesta. Näin voidaan minimoida kiinteistöillä käyvien jäteautojen määrä, optimoida kuljetusreitit sellaisiksi, ettei turhia ajoja synny ja varmistaa, että jäteautot kuljettavat kerrallaan mahdollisimman suuren määrän jätteitä.

Kunnan järjestämällä kuljetuksella saavutetaan myös huomattavia kustannussäästöjä. Samalla vastataan kierrätystavoitteiden lisäksi hallituksen ilmastopoliittisiin tavoitteisiin liikenteen päästöjen vähentämisestä.

Samalla vastataan hallituksen ilmastopoliittisiin tavoitteisiin liikenteen päästöjen vähentämiseksi.

Koska jätteitä tullaan keräämään kiinteistöiltä entistä enemmän, tarkoittaa se lisää liiketoimintaa ja työtä myös yksityisille jäteyrityksille. Yritykset – nykyiset mutta myös uudet – hyötyvät joka tapauksessa kasvavista jätekuljetus- ja jätteenkäsittelymarkkinoista.

Jätteenkuljetuksessa tarvittavien jäteautojen määrä lisääntyy vajaalla sadalla, ja työllisyysvaikutukset ovat 360 henkilötyövuotta huolimatta siitä, että kunnat kilpailuttavat jätteenkuljetukset asukkaittensa puolesta.

Jaamme yrittäjien huolen kuljetuspalvelujen keskittymisestä muutamalle suuryritykselle. Jätelakiuudistuksen vastustaminen on kuitenkin ”syöttö suuryritysten lapaan”.

Varmistaaksemme pienten ja keskisuurten kuljetusyritysten tarjoamat palvelut tulevaisuudessakin kuntien jätelaitokset laativat parhaillaan jätekuljetusten hankintaopasta. Sillä autetaan pk-yrityksiä osallistumaan ja pärjäämään jätteiden kuljetushankinnoissa eri puolilla Suomea, koska kuntaomisteisten jätehuoltoyritysten voimakas tahto on varmistaa monipuolinen toimijakenttä jätealalla.

Kirjoittaja on Suomen Kiertovoima ry – KIVO:n toimitusjohtaja.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut