Matti Even Esalainen: Kysy kaupunkilaisilta, jos et itse tiedä

Matti Eve

Olin kirjoittanut tämän päivän kolumnipaikalle rakkaudentunnustukseni kotiseutuani Lahtea kohtaan. Jouduin kuitenkin heittämään sen kirjoituksen takkaan, kun mieleni muuttui. Rakkauteni Lahtea kohtaan ei ole muuttunut, vaan viime aikojen tapahtumat kaupungissa pakottivat hetkeksi unohtamaan oodini Lahdelle.

Osoitan tämän kirjoituksen ihan jokaiselle tämän kaupungin päätöksentekijälle. Aivan sama mitä puoluetta tai ideologiaa edustat, niin tämä on kirje sinulle.

Seuraamalla Lahden päätöksentekoa ei voi välttyä ajatukselta, että enempää ei voi äänestäjiä ja todellisia maksumiehiä vähätellä.

Kuten tiedämme, Lahti rypee suurissa taloudellisissa vaikeuksissa ja edessä on vieläkin haastavammat ajat. Mutta mitä täällä tehdään? Suunnitellaan joidenkin pienen etupiirien edustamia uudistuksia ja muutoksia, kysymättä, mitä mieltä me kaupunkilaiset olemme. Mikäli kaupunkilaiset mielipiteitään eri foorumeilla esittävät, ne kategorisesti tuomitaan ”joidenkin yli-innokkaiden kaupunkilaisten öyhöttämiseksi”.

Minä uskon, että tavallinen lahtelainen asukas ei ole kiinnostunut juuri tippaakaan politiikan koukeroista, mutta kotikaupunkinsa asioista ja tulevaisuudesta hän on taatusti kiinnostunut. Miksi heitä kohdellaan kuin tyhjää ja heidän mielipiteillään ei mitään painoarvoa?

Tiedän, että tämän ääneen sanottuani nousee monen kuntapoliitikon niskavillat pystyyn.

Otan esimerkin. Lahden valtuusto hautasi pormestarimallin. Päätöksen jälkeen valtuuston käytävillä paheksuttiin, että pormestarimallin vastustajat tekivät päätöksen julkisen keskustelun ja gallupien paineen alla. Niin että mitä?

Uutissuomalaisen gallupissa 60 prosenttia kannatti perinteistä kunnanjohtajamallia ja vain 17 prosenttia pormestarimallia. Oliko tämä gallup siis väärässä, vai onko päättäjille samantekevää mitä kansa ajattelee? Olisihan tuon saman asian voinut kysyä myös meiltä lahtelaisilta, kun mallia aloitettiin sorvata, mutta ei kysytty.

Meillä Lahdessa tullaan tekemään seuraavan valtuuston aikana suuria ja kivuliaita päätöksiä. Voisi kuvitella, että juuri nyt olisi hyvä hetki järjestää mittavia kyselyjä esimerkiksi sote-, liikenne-, ym. uudistusten suhteen. Vaikka kyselyjen tulokset eivät ole sama kuin päätös, olisi päättäjillä ainakin turvallinen selkänoja mihin nojata. Eihän kyselyiden järjestäminen ole kuin nöyryydestä ja viitseliäisyydestä kiinni. Viisautta on kysyä eikä tehdä päätöksiä omien olettamusten perusteella.

Surullista on myös huomata, kuinka eräiden äänekkäiden luottamushenkilöiden kielenkäyttö ja toisten mielipiteiden kunnioitus ovat rapautumassa. Sosiaalinen media on täynnä huutoa. On varmasti eroa, mitä sukupolvea kukin edustaa, mutta yleiset käyttäytymissäännöt ja toisen mielipiteen kunnioitus eivät ikää tai sukupuolta katso.

Uskon, että päättäjien joukossa on tolkun naisia ja miehiä. Nyt olisi aika heidän nousta eturiviin ja puhaltaa tämä sirkus poikki. Lahti ja me veronmaksajat tarvitsemme päättäjiksi ihmisiä, jotka todella ovat meidän kaikkien kaupunkilaisten puolella.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.