Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Vääksyn yhteiskoulu mukaan suunnitteluun jo nyt – lopullisia päätöksiä kouluverkosta ei pitäisi tehdä puutteellisten tietojen vuoksi

Asikkalan kunnanvaltuustolle on pian tulossa esitys alakoulujen tulevaisuudesta. Nyt kouluja on viisi – Vesivehmaa, Länsi-Asikkala, Kalkkinen, Anianpelto ja Aurinkovuori.

Kylissä toivotaan kouluille jatkuvuutta korjauksilla ja myös uudisrakentamisella. Kunnassa mietitään, kuinka laajaan kouluverkkoon on varaa oppilasmäärän jatkuvasti vähentyessä. Toiveiden ja talouden kohtaaminen kipinöi, ja kuntalaiset lähettävät postia.

Kouluverkkoselvitys sisältää paljon täsmällistä tietoa, jota tarvitaan päätöksenteossa. Siitä suuri kiitos. Vs. sivistystoimenjohtaja Petri Haapanen toivoi valtuustoseminaarissa, että valtuutetut näkisivät kouluverkon kokonaisuuden. Tartun haasteeseen.

Kouluverkkoselvityksen ongelmana on rajoittuminen alakouluihin. Ehdotusten ulkopuolelle on jätetty kokonaan uusi Vääksyn yhteiskoulu VYK (yläkoulu ja lukio), johon on nopeassa tahdissa syntymässä kallista tyhjää tilaa, kun oppilaiden määrä vähenee neljässä vuodessa neljänneksellä. Tyhjeneville tiloille ei selvityksessä esitetä mitään käyttöä.

Laaditun kouluverkkoselvityksen tärkein taulukko kertoo kunnan koko oppilasmäärän kehityksen 2020–2026. Asikkalassa on nyt väestörekisterin mukaan 1 025 koululaista. Uuden VYK:n valmistuessa vuonna 2022 koululaisia on enää 907 ja neljä vuotta myöhemmin vain 673. Vähennystä kuudessa vuodessa on 35 prosenttia. Pudotus on dramaattinen ja muutos jatkuu.

Asikkalan koulunmäelle on vuonna 2022 valmistumassa 830 oppilaan yhtenäiseksi suunniteltu jättikoulu (Aurinkovuori 300 + VYK 530). Tähän kouluun mahtuisivat kaikki asikkalalaiset oppilaat ja lukion ilmailulinjalaiset jo kaksi vuotta VYK:n valmistumisen jälkeen.

Kylässä asuvien ja kyliin muuttoa harkitsevien tulee saada luotettavasti tietää hyvissä ajoin koulujensa kohtalosta.

Oppilaspaikkojen riittävyyden perusteella neljä kyläkoulua voitaisiin lakkauttaa vuonna 2024 ja siirtää kaikki oppilaat koulukeskukseen. Käytännössä näin ei kuitenkaan voida tehdä.

Asikkalassa on koulutiloja ainakin 1 200 oppilaalle. Kuuden vuoden kuluttua tarvetta on enää 673 oppilaalle, joten asikkalalaisilta oppilailta jää käyttämättä noin 530 paikkaa – sattumalta sama luku kuin VYK:n oppilasmitoitus! Koulujen liikatilat ovat valtavia, ja niitä lisää vielä ylisuuri ja kallis VYK.

Asikkalan koulurakennuksissa on edellisten lukujen perusteella muutaman vuoden kuluttua vähintään 44 prosenttia liikaa oppilaspaikkoja. Tyhjät paikat aiheuttavat suuria ja turhia kiinteistökuluja. Tämän kokonaisnäkemykseen perustuvan laskelman kouluverkkotyöryhmä jätti tekemättä.

Työryhmälle sattunut mittakaavavirhe on niin suuri, että suunnitelman esitellyt vaihtoehdot eivät olennaisesti vähentäisi liikatiloja eivätkä pienentäisi kustannuksia. Esityksissä on päinvastoin 4–5 miljoonalla eurolla uusia remontteja.

Asikkalan kylät toivovat oikeutetusti pysyvien ratkaisujen tekemistä. Kylässä asuvien ja kyliin muuttoa harkitsevien tulee saada luotettavasti tietää hyvissä ajoin koulujensa kohtalosta. Siksi VYK on huomioitava suunnittelussa jo nyt. Tämän vaatimuksen esitin jo ennen selvitystyön käynnistämistä, mutta sitä ei ole otettu huomioon.

Lopullisia kouluverkkopäätöksiä ei puutteellisten tietojen vuoksi tässä vaiheessa pitäisi tehdä, vaan selvitystyötä pitäisi jatkaa ottamalla VYK:n tyhjenevät tilat mukaan.

Ylisuuren VYK:n rakentamishanke uhkaa ennen muuta Länsi-Asikkalan, Anianpellon ja Kalkkisten koulujen tulevaisuutta. Väestöltään kasvavan Vesivehmaan koulun tulevaisuus tulisi jatkossakin turvata.

Asikkalan kunnanvaltuuston enemmistö on päättänyt laittaa 30 miljoonaa euroa (+ kalusteet miljoona euroa) nopeasti tyhjenevään VYKiin. Koulu sisältää myös 2-sarjaisen Vesikansan yläkoulun ilman Hollolan kunnan mukana oloa. Tähän käytämme noin kuusi miljoonaa veroeuroa tarpeettomasti.

Jos Päijät-Hämeessä olisi laadittu alueellinen kouluverkkoselvitys, olisi Vääksyn yhteiskoulu nykymuotoisena jäänyt rakentamatta, koska Vesikansan yläkoululaiset eivät tarvitse kahta koulua. Kivimaalle valmistuu pian heidän oma koulunsa, ja VYK tulee jäämään siltä osin tyhjäksi.

VYK yhdessä Aurinkovuoren koulun kanssa tulee mahdollisesti nielaisemaan jopa kolme pienkoulua, joita ei ole enää varaa korjata tai ylläpitää. Ylisuuren VYK:n rakentaminen alkaa, kun kunta saa lupa-asiat kuntoon. Demarien pieni valtuustoryhmä ei yksin pystynyt estämään tätä harmillista kehitystä.

Kirjoittaja on YTL, kunnanvaltuutettu (sd.) Asikkalasta.