Lukijalta: Koronahiljaisuudessa kannattaa kiinnittää huomio yrityksen myyntikuntoon

Juha Tall, Asko Viren

Yrityskauppoja tehdään nyt kevään koronatilanteen aiheuttaman pelon laannuttua paljon. Eri toimialojen yritykset ovat hyvin erilaisessa asemassa.

Rajoitusten kurittamat palveluyritykset ovat helisemässä, eikä siellä yrityskauppojen tekeminen nyt ole helppoa. Toisaalta monet kotimaisiin harrastuksiin, kodin sisustukseen ja kunnostamiseen sekä puutarhanhoitoon liittyvät yritykset ovat hyötyneet asiakkaiden kulutushalusta.

Korona ei lopeta maailmaa eikä liiketoimintaa. Yrittäjän ja yrityksen ostoa suunnittelevan tulee aina katsoa tulevaisuuteen.

Korona muuttaa ihmisten toimintaa. Nyt esimerkiksi etäpalaverit tekevät pakon edessä kovan kehityshyppäyksen. Asiakkaiden käyttäytymisen muutokset tulevat muuttamaan myös joitakin liiketoimintamalleja.

Usein juuri potentiaalinen ostaja katsoo ostokohdetta ja sen liiketoimintaa uusin ja rajoittumattomin silmin. He voivat nähdä muutoksen mahdollisuudet, joilla vanhakin yritys saadaan mukautumaan uuteen tilanteeseen ja nousemaan uuteen menestykseen.

Kauppahinnoissa ja kaupan maksutavoissa voidaan ottaa koronariski huomioon, ja riskiä voidaan jakaa ostajalle ja myyjälle. Niin myyjä saattaa saada yrityksestään myös korkeamman hinnan.

Myyntikuntoiset yritykset ovat myyjien, ostajien ja koko yhteiskunnan yhteinen etu.

Jos korona hiljentää liiketoimintaa, aikaa kannattaa käyttää yrityksen myyntikunnon parantamiseen. Myyntikuntoinen yritys toimii kannattavasti, on mukana kasvavilla tai vakailla markkinoilla, ja sen toimintatavat ovat selkeästi dokumentoituja.

Vastaavasti yrittäjä on valmis aloittamaan kauppaneuvottelut heti, kun potentiaalinen ostaja löytyy. Yrityskaupassa kannattaa lähteä liikkeelle ajoissa. Pitää muistaa, että kaupan valmistelu on eri asia kuin itse yrityskauppa. Yrityksen pitäisi olla hyvässä myyntikunnossa koko ajan. Hyvä valmistautuminen parantaa liiketoimintaa ja voi johtaa hyvään kauppaan.

Omistajanvaihdokseen valmistautumattomuus tuo sen sijaan useimmiten vain ikäviä yllätyksiä. Myyntikuntoiset yritykset ovat myyjien, ostajien ja koko yhteiskunnan yhteinen etu.

Kirjoittajista Tall edustaa Seinäjoen ammattikorkeakoulua, Viren Suomen Yrityskaupat  -yritystä.

Kommentoi