Markus Pirttijoen Esalainen: Amerikkalaista reality-draamaa parhaimmillaan

Markus Pirttijoki

Markus Pirttijoki

USA:n presidentinvaalit ovat kuin olympialaisten 100 metrin finaali. Neljän vuoden välein mahtava spektaakkeli, jota Suomessakin seurataan silmä kovana, vaikka meillä ei ole kyseisissä tapahtumissa edes niitä kuuluisia kusiaisen valtuuksia.

Mikäpä siinä. Vaalit ovat tarjonneet jännitystä ja viihdettä roppakaupalla. Juonenkulku ei ole ehkä ollut yhtä rytmikäs kuin Marvelin supersankarielokuvissa, mutta draaman kaarta on riittänyt tähänkin. Vaaleista piti tulla tylsät, kun Biden oli niin suuri ennakkosuosikki. Niinhän se taisi olla Hillary Clintonkin neljä vuotta sitten. Ja toisin kävi, tälläkin kertaa.

Vaikka Bidenin voiton piti olla tutkimuslaitosten mukaan läpihuutojuttu, tilanne kääntyi päälaelleen kun keskiviikkoyö Suomessa alkoi valjeta päiväksi. Trump otti vahvan startin useissa vaa'ankieliosavaltioissa. Vedonlyöntitoimistot kääntyivät Trumpin puolelle. Sitten takavasemmalta alkoi hiipiä Biden...

Hyvä draama koostuu kahdesta elementistä, koukuttavasta käsikirjoituksesta ja taitavista luonnenäyttelijöistä. Tässä on tarjoiltu kumpaakin. Pakettia on täydentänyt tyylikäs ulospano. Itse tukeuduin uutiskanava CNN:n näyttämöpuitteisiin ja sen valovoimaiseen numeroniiloon John Kingiin, jolle on tarjolla tämän näytelmän parhaan sivuosan esittäjän palkinto. Kanava suolsi suoraa lähetystä vaaleista vuorokaudesta toiseen. Pienet muutokset prosenttiyksiköistä antoivat aihetta tuntikausien analyyseihin. Ja kumma kyllä – tämä koukutti. En ole aiemmin ollut koiralenkillä niin, että toisessa kädessä kännykässä pauhaa CNN:n suora lähetys. Nyt olen.

Entäpä näyttelijät? Luonnetta löytyy. Joe Biden ja Donald Trump ovat kuin takavuosien taistelupari Dempsey ja Makepeace.

Toinen huutaa ja räyhää, toinen rauhoittelee minkä ehtii. Jotta näistä näyttelijöistä sai parhaat tehot irti, tv-kanavan rinnalle tarvittiin Twitter. Etenkin istuvan presidentin repliikit tulivat siellä selkeästi esiin.

"HUIJAUS!" "KESKEYTTÄKÄÄ ÄÄNTENLASKU!"

Näytelmä rakentuu usein osista, niin tämäkin. Prologissa punaiseen lippalakkiin pukeutunut presidentti huitoo kuin kapellimestari ja huutaa: Keep America Great. Se on jatkoa hänen neljän vuoden takaiselle sloganilleen, Make America Great Again.

Toinen pääosan esittäjistä näyttää vahakabinetista karanneelta pukumieheltä, joka esiintyy korostetun viilipyttymäisesti ottaen habituksessaan tarkoituksella eroa kilpailijaansa. Hän lausuu: "Build Back Better America".

Asetelma on selvä: istuva presidentti on tehnyt mielestään hyvän työn ja haluaa pitää siitä kiinni toisella kaudella. Haastaja näkee asian päinvastoin ja haluaa palauttaa paremman Amerikan.

Tästä edetään ensimmäiseen näytökseen, ääntenlaskuun. Näytöksen lopussa tiedostusvälineet julistavat voittajan ja esirippu laskee.

Väliajalla on hulinaa. Toivottavasti ei tule ruumiita. Toisessa näytöksessä palataan ääntenlaskupaikoille ja vieraillaan oikeussalissa. Esitys päättyy neljän vuoden mittaiseen epilogiin, joka esitetään monologina. Sen tyylilaji on esittäjästään riippuen joko draamaa, asiaohjelmaa tai komediaa.

Biden on amerikkalaisille tuttu keskitien kulkija, jolta odotetaan diplomaattisempaa otetta myös Eurooppa-suhteisiin

Bidenin 50-vuotinen ura politiikassa on saamassa kirkkaimman kruunun

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.