Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Miksi osakkaat eivät tule yhtiökokoukseen ja antavat tuntemattomien ”vinguttaa visaa” puolestaan?

Miksi taloyhtiön osakkaat eivät välitä miten, miksi ja kuka käyttää heidän rahojaan?

Tätä mietin viime viikolla taloyhtiömme yhtiökokouksen jälkeen. Voiko hallitus onnitella itseään hyvin tehdystä työstä kun osakkaita ei yhtiökokous kiinnosta? Hallituksen lisäksi paikalla oli fyysisesti vain kourallinen osakkaita ja muutamia valtakirjoilla.

Linjasaneeraus eli tuttavallisemmin putkiremontti on taloyhtiön kallein ja pisin korjaushanke. Osakkaille linjasaneeraus tarkoittaa yleensä väliaikaismajoituksen etsimistä ja elämän uudelleen järjestämistä uuden osoitteen ympärille. Mutta sillekin on varteenotettavia, inhimillisempiä ja eri osakkaita paremmin huomioivia vaihtoehtoja.

Miksi ihmiset antavat tuntemattomien ”vinguttaa visaa” puolestaan? Vaikka useimmille osakkaille asunto on suurin omaisuus ja yhtiökokous on taloyhtiön korkein päättävä elin, moni jättää menemättä kokoukseen.

Jollet osallistu taloyhtiön yhtiökokoukseen, annat käytännössä muille vallan hoitaa omaisuuttasi ja päättää kalliista remonteista.

Kun taloyhtiössämme on 71 asuntoa ja alle puolet osakkaista tulee yhtiökokoukseen ja valitsee keskuudestaan hallituksen, toimiiko demokratia? Tuleeko remonteista pienen joukon hankkeita?

Jos vain kourallinen osakkaita päättää hallituksesta, voi mukaan päätyä ihmisiä, jotka ovat eri mieltä kuin pääosa osakkaista.

Hallituksen jäsenten tulisi toimia taloyhtiön edun mukaisesti ja kuunnella osakkaita. Hallituksessa ei saa ajaa subjektiivista etua. Kuitenkin, jos vain kourallinen osakkaita päättää hallituksesta, voi mukaan päätyä ihmisiä, jotka ovat eri mieltä kuin pääosa osakkaista.

Yhtiökokoukseen tuodaan pöytään vain valmis "ota tai jätä"-suunnitelma. Osakkaita pelotellaan, että jollei putkia, ilmastointia ja sähköjohtoja korjata heti, koko talo sortuu.

Eri osakkailla on erilainen rahatilanne. Jotta jokainen pystyisi varautumaan kunnostuksiin, hallituksen pitäisi laatia pitkäjänteinen korjaussuunnitelma ja ottaa osakkaat mukaan sen valmisteluun.

Jokaiselle pitää antaa mahdollisuus keskustella ja tulla kuulluksi.

Isännöintiliitto suosittaa taloyhtiöille etäkokouksia, varsinkin jos päätettävänä on korjaushankkeita

Taloyhtiöissä alkaa nyt yhtiökokousten rumba, joka voi muuttua koronalingoksi – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"

Taloyhtiöiden yhtiökokouksia on lykätty lain äärirajalle - "Aika paljon on vielä pitämättä"

Koronavaara ei oikeuta taloyhtiöitä keräämään terveystietoja - Isännöintiliitolle ehdoteltu jo nimilistaa sairastuneista