Hanna Myyrän Esalainen: Etätyön eduista ja haitoista opittu paljon tänä vuonna

Hanna Myyrä

Etätyö on ollut monilla aloilla normaali työskentelytapa, mutta koronaepidemian takia monet lähityötä tehneetkin ovat sitä nyt opetelleet noin kahdeksan kuukautta. Kuherruskuukausi meni aika nopeasti ohi ja moni on havahtunut siihen, että etätyö vaatii monen asian uudelleen miettimistä.

Ihmisen suorituskykyyn vaikuttaa paljon se, mitkä asiat työssä antavat energiaa sen ohessa, että työn vaatimukset itsessään energiaa vievät. Monille työpaikassa parasta ja voimanlähde ovat työkaverit.

Kun ympärillä hyvä porukka, joka tukee toisiaan, myös stressaavista jaksoista selviää. Toisaalta jos työilmapiiri on huono, etätyö voi olla helpotus. Valittajista ei tarvitse samalla tavalla välittää, jos heitä ei kuule.

Lähityössä pystyy helpommin kuin etätyössä havaitsemaan sen, jos jollakulla ei mene hyvin. Kun ihmiset ovat fyysisesti lähellä toisiaan, työkaverit tai esimies näkevät, jos joku pyrkii vetäytymään ja jos jonkun päivät alkavat venyä. Etätyössä on hankalampaa kysyä ohimennen kuulumisia ja seurata sitä, miten kukin voi.

Kynnys kuulumisten kysymiseen on monilla korkea, jos sen joutuu tekemään teknologian avulla sen sijaan, että huikkaisi kysymyksen sermin yli. Tilannetta helpottaa, jos ihmiset tuntevat toisensa ennalta. Sen sijaan uuden työntekijän voi olla vaikeaa päästä työyhteisöön sisään, jos työtä tehdään pääasiassa etänä.

Myös tiedon jakamista joutuu etätyössä miettimään uusiksi. Kun ei tavata fyysisesti, tieto ei kulje suusta suuhun vaan sitä täytyy aktiivisesti jakaa.

Etätyössä toisaalta monet arvostavat työn itsenäisyyttä ja mahdollisuutta suunnitella omia aikataulujaan. Moni työyhteisössään yksinäisyyttä tai ulkopuolisuutta kokenut on voinut hyötyä siitä, että virtuaalikahvihetket ja -tapaamisen ovat avoimia kaikille, niihin ei kutsuta vain lähimpiä työkavereita. (Lähde: henkilöstöjohtamisen professori Liisa Mäkelä, Vaasan yliopisto).

Vinkkejä etätyön tekemiseen ja johtamiseen on onneksi tarjolla. Esimerkiksi Vaasan yliopiston verkkosivuille on luotu Etätyökompassi, josta löytyy apua moniin tilanteisiin, koskevat ne teknologiaa, tauottamista ja taukojumppia tai johtamisohjeita.

Sivustolla on tutkimustietoa, tiedeartikkeleita, asiantuntijakirjoituksia ja blogeja. Kaikki kiinnostuneet voivat etsiä sieltä tietoa, joka voi auttaa heitä itseään tai heidän organisaatiotaan.

Yksi hyvä käytännön neuvo on pitää videoneuvotteluissa video päällä aina, kun järjestelmä sen kestää tai kun videoiden pitämisessä pois päältä ei ole erityistä perustetta.

Kokemuksesta tiedän, että on melko puuduttavaa puhua näytölliselle äänettömiä valokuvia tai mustia laatikoita, kun ei näe reaktioita. Vastavuoroisuus jää puuttumaan.

Etätyön tai ainakin etä- ja lähityön yhdistelmän uskotaan jatkuvan myös koronapandemian jälkeen. Moni pitää siitä, että voi välillä työskennellä kotona ja välillä työpaikalla, jossa tapaa työkavereita.

On myös kieltämättä etenkin maanantaiaamuisin hirveän mukavaa, että voi siirtyä verkkareissa muutaman metrin työpaikalle ilman, että lähtee minnekään.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut