Pääkirjoitus: Koronaepidemia kasvatti kausi-influenssarokotteen suosiota

Kausi-influenssarokote on lopussa Lahden apteekeista. Sami Lettojärvi

Koronavirustilanne on lisännyt influenssarokotteen suosiota niin, että joidenkin yksityisten terveysyritysten on ollut vaikeaa saada niitä riittävästi. Rokotteet ovat loppumassa myös apteekeista eikä lääketukustakaan ole kausi-influenssarokotteita tällä haavaa saatavilla. Esimerkiksi Mehiläinen on joutunut perumaan rokotusaikojaan rokotepulan vuoksi.

Sen sijaan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän terveysasemilla ja työterveyshuollossa rokotteen uskotaan riittävän kaikille halukkaille. Hyvinvointiyhtymä tarjoaa maksuttoman rokotteen kaikille niille, joille influenssa aiheuttaisi merkittävän uhan tai joille influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.

Hyvinvointiyhtymä listaa maksuttomaan kausi-influenssarokotteeseen oikeutetuiksi muun muassa raskaana olevat naiset, kaikki 65 vuotta täyttäneet, alle 7-vuotiaat lapset sekä sairauden ja hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvat tai näiden lähipiirin.

Influenssarokotteen ottaminen olisi erityisen tärkeää juuri täksi kaudeksi, koska influenssan ja koronavirustaudin saaminen aiheuttavat yhdessä merkittävän riskin terveydelle.

Influenssarokotteen ottamiseen on kannustettu kaikkia jo aiempina vuosina ja tänä vuonna erityisen painokkaasti. Kehotusta on myös kuultu, mistä kertoo tämänhetkinen pula uusista rokote-eristä.

On tärkeää, että ihmiset torjuvat niitä, osalle myös kohtalokkaita virustauteja, jotka torjuttavissa rokotteilla ovat, kun uutta vihollista vastaan ei rokotetta ole vielä saatavilla. Covid-19-tautia vastaan on kehitteillä rokotteita ympäri maailmaa, ja Suomen valtiokin on varannut rahaa niiden hankkimiseen.

Influenssarokotteen ottaminen olisi erityisen tärkeää juuri täksi kaudeksi.

Tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa, kuinka kauan rokotteen kehittäminen kestää ja kuinka pitkäksi ajaksi se antaa suojaa, mutta on arvioitu, että koronaviruspandemian kanssa joudutaan elämään ainakin kesään saakka.

On myös kohtuullisen selvää, että alkuvaiheessa uudella rokotteella suojataan niitä, keillä olisi suurin riski sairastua vakavaan covid-19-tautiin, samoin niitä, jotka heitä hoitavat. On oletettavaa, että koronavirusrokote on ainakin yhtä suosittu kuin influenssarokote sitten, kun se saadaan yleisesti tarjolle.

Suomalaiset noudattavat pääsääntöisesti hyvin kansallista rokotusohjelmaa ja pitävät näin monet taudit loitolla. Pieni vähemmistö tosin pitää rokotteita lääketeollisuuden salaliittona. Eristyksissä elämistä tuskin kovin moni pitää kuitenkaan mielekkäänä vaihtoehtona tämänvuotisten kokemusten jälkeen.

Koronakammo ajaa ihmiset hakemaan influenssapiikin - Päijät-Hämeessä rokotteita riittää kaikille halukkaille

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.