Pääkirjoitus Poliisin toiminta FC Lahti -tapauksessa on selvitettävä

FC Lahti päätti keskiviikkona kautensa varsin kelvollisesti. HIFK kaatui hiihtostadionilla maalein 2–1, ja lahtelaiset ylsivät Veikkausliigan kuudennelle sijalle. Koronan kurittamasta sarjasta olisi jäänyt ihan kelvollinen loppumaku, ellei Hämeen poliisi olisi tehnyt ottelun suhteen erikoista päätöstä. Se kielsi yleisöä saapumasta otteluun. Syyksi poliisi mainitsi sen, että sillä ei ollut riittävästi työvoimaa turvaamaan ottelun mahdollisia jälkikahinoita. Niinpä päätösottelu pelattiin Lahdessa tyhjälle katsomolle.

Vaikka lahtelaisten ja helsinkiläisten kohtaamiset ovat joskus jatkuneet ottelun jälkeen fanien keskinäisenä nahisteluna, poliisin päätös on omituinen. Tiettävästi missään koskaan poliisi ei ole etukäteen tehnyt tällaista päätöstä, joka iskee suoraan seurajoukkueen kassaan ja vaikuttaa myös monen joukkueen fanin arkeen. Kausikorttilaisten taitaa olla turha hakea hyvityksiä menetetystä katselukokemuksesta.

FC Lahden toimitusjohtaja tyrmistyi, kun päätöskierroksen ottelu pelataan tyhjille katsomoille viranomaisresurssien vuoksi: "Aika murheellista on"

Kummallinen tilanne herättää ihmetystä ja sen vuoksi on tärkeää, että poliisin toiminnan oikeellisuus selvitetään perinpohjaisesti. Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa ja FC Lahden toimitusjohtaja Juho-Matti Heikari aikovat selvittää poliisin päätöksen oikeellisuuden. Heidän mielestään päätös tarkoittaa sitä, vähän kärjistäen, että joukkueiden pitäisi etukäteen kysyä poliisilta, milloin voi pelata ja milloin ei.

Jälkipyykki on paikallaan, jotta Lahti pysyy urheilukaupunkina.

Nyt taustalla oli se, että ottelua siirrettiin koronan takia kahdesti ja poliisi ei työvuorojärjestelmissään pystynyt reagoimaan viimeisimpään, lyhyellä varoitusajalla tulleeseen muutokseen. Silti on syytä kysyä, miksi se onnistuu muualla mutta ei Lahdessa. Tasapuolisuus kärsii, jos poliisin resurssitilanteen vuoksi muilla paikkakunnilla voi pelata mutta Lahdessa ei.

Asian setviminen ei jää pelkästään liigan, joukkueen ja poliisin väliseksi, sillä asiaan kysytään myös eduskunnan oikeusasiamiehen kantaa.

Lahtelainen jalkapallofani Jari Karppinen on tehnyt kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle Hämeen poliisilaitoksen lupahallinnosta vastaavista virkamiehistä. Hänen mielestään poliisin päätös loukkaa kansalaisen perusoikeuksia ja kokoontumisvapautta.

"Tässä on tapahtunut selvä perusoikeuksien loukkaus" – Hämeen poliisin FC Lahti -päätöksestä kantelu oikeusasiamiehelle

On tärkeää selvittää poliisin toiminta senkin vuoksi, että jatkossa vastaavat ikävät tilanteet voidaan välttää. Kauden päätöksen osalta vahinko ehti tapahtua, mutta se ei saa toistua.

Lahti on urheilukaupunki, ja reippaalla jälkipyykillä pidetään huoli siitä, että viranomaiset eivät tätä mainetta muuksi muuta.