Lukijalta: Ateriapalveluiden toimitusjohtaja: On aika jättää vastakkainasettelu ja ymmärtää yritystoiminnan monimuotoisuus

Tuulia Pelli

Päijät-Hämeen Yrittäjät toi esiin huolensa Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden suunnitelmasta perustaa julkinen tytäryhtiö (ESS 30.10.). Päijät-Hämeen Ateriapalvelut on yritys, joka noudattaa toiminnassaan osakeyhtiölakia. Se tilittää myynnistään arvonlisäveroa ja maksaa voitollisesta liiketuloksestaan yhteisöveroa.

Päijät-Hämeen ateriapalvelua eivät subventoi sen nykyiset omistajat, Lahden kaupunki ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä. Omistajat ovat yhtiötä perustettaessa maksaneet yritykselle miljoona euroa pääomalainaa markkinoita korkeammalla korolla.

Yhtiö toimii enimmäkseen osakkaittensa vuokratiloissa, joista se maksaa markkinoihin nähden korkeaa vuokraa. Yhtiö on kattanut oman toiminnan tuotoilla kaikki yhtiön perustamiseen liittyvät kustannukset ja lyhentänyt pääomalainaa. Yhtiö tarjoaa palveluita päiväkodeille, kouluille, vanhusten palvelutaloille sekä sairaaloille.

Hankintalaki ja vuoden 2020 alusta voimaan tulleet kilpailuneutraliteettisäädökset rajoittavat toimintaamme vapailla markkinoilla. Koska yrityksellä on vahva tahto kasvaa ja kehittyä, sen tulee uudistaa rakennettaan. Vastauksemme on emon omistama tytär-oy.

Uusi perustettava tytäryhtiö tulee tarjoamaan palveluita kunnille ja kuntayhtymille kilpailutusten kautta ja markkinaehtoisesti. Kilpailu näistä palvelukokonaisuuksista käydään monikansallisten yhtiöiden sekä valtakunnallisesti toimivien ateriapalveluyritysten, ei niinkään paikallisten yrittäjien kanssa.

Päijät-Hämeen Ateriapalveluissa pidetään tärkeänä, että ateriapalvelut tuotetaan maakunnallisesti: ruoka valmistetaan mahdollisimman paljon paikalliseen ja kotimaiseen ruokatuotantoon nojaten.

Kilpailu palveluista käydään monikansallisten sekä valtakunnallisesti toimivien yritysten, ei niinkään paikallisten kanssa.

Ruoanvalmistus ja palvelutuotanto työllistävät maakuntaa. Maakunnan oma julkisia aterioita tuottava ateriapalveluyhteisö tarjoaa päijäthämäläisen ”support your local”-mallin, jolla tavoitellaan alueellista hyvinvointia parhaalla mahdollisella tavalla. Nykyisellään yhtiö tekee yhteistyötä yli 30 paikallisen yrityksen kanssa.

Yrittäjien huoli tulevaisuudestaan on ymmärrettävää. Olemme yhtiönä valmiit avoimeen keskusteluun aikomamme tytäryhtiön tulevaisuudesta. Olisi hienoa löytää maakunnasta tytäryhtiön myötä uusia yhteistyökumppaneita ja yhteistyön muotoja. Maakunnassa on vielä tilaa elinvoimaisille yksityisille ja julkisille yrityksille.

Kirjoittaja on Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden toimitusjohtaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.