Sohvi Auvisen Esalainen: Tämä voi yllättää valtaväestön, mutta kaapista ei tulla ulos vain yhtä kertaa

Sohvi Auvinen

Minulla on tunnustus, jonka haluan heti ensimmäisenä saada pois sydämeltäni. Kannoin pitkään mukanani varsin stereotyyppistä käsitystä siitä, millaista on tulla ulos kaapista. Syytän tästä teini-ikäni ajan valtavirtatelevision varsin kapeaa sateenkaarirepresentaatiota, joka tuntui pitkälti koostuvan Salattujen elämien Kalle Laitelasta. En kuulunut siihen porukkaan, joka katsoi uteliaana peiton alla salaa L-koodia, kun vanhemmat olivat jo menneet nukkumaan. Sen sijaan katsoin arkisin puoli kahdeksalta, kun Kalle sai turpaan ja siihen päälle vielä Ismon halveksunnan.

Oma stereotyyppinen käsitykseni oli pitkään kärjistettynä seuraavanlainen: amerikkalaisessa teinielokuvassa nuori kertoo parhaalle ystävälleen olevansa homoseksuaali ja yhtäkkiä koko maailma on tietoinen tästä. Uusi elämä koittaa ja fanfaarit soi. Simppeliä, eikö?

Tosielämässä asia on kuitenkin hieman monimutkaisempi.

Kun minulta udellaan, milloin tulin ulos kaapista, tekee mieleni kysyä, että minkä niistä kerroista haluat kuulla? Kun lähetin parhaalle ystävälleni vartin mittaisen ääniviestin? Kun vihdoinkin uskaltauduin sanomaan ääneen terapeutilleni, että olen ihastunut naiseen? Vai kun kerroin asiasta äidilleni ja veljilleni kasuaalisti jäätelöannosten äärellä?

Olen tullut viimeisen vuoden aikana ulos kaapista noin kahden käden sormilla laskettavan määrän. Aika paljon enemmän kuin mitä yleensä oletetaan, että sateenkaarevat ihmiset tekevät. Tai siis näin cis-sukupuoliset heterot usein ajattelevat. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset kyllä tietävät, että kaapista ulostulo on jatkuvaa ja se jatkuu hamaan tappiin asti.

Tämän opin itsekin kantapään kautta vasta aikuisiällä, kun tulin sinuiksi oman seksuaali-identiteettini kanssa.

Mutta miksi se sitten tulee usein niin suurena yllätyksenä, että kaapista ei tulla vain yhtä kertaa? Selitys on varsin yksinkertainen, mutta sitä ei tule länsimaisessa, heteronormatiivisessa yhteiskunnassa ajateltua, jos ei itse poikkea valtavirrasta. Ja valtavirralla tarkoitan cis-sukupuolisia, heteroseksuaaleja ihmisiä: heitä, joiden ei tarvitse miettiä aiheuttaako oman sukupuoli-identiteetin tai kumppanin sukupuolen mainitseminen sukujuhlissa silmien pyörittelyä tai epämukavaa hiljaisuutta.

Ensinnäkin, harvemmin henkilö tulee kaapista kaikille läheisilleen yhdellä kertaa. Kuten Kaksi äitiä ja kaksoset -Youtube-kanavaa pitävä aviopari Ella ja Suski eräällä videollaan tiivistivät, kaapista tulo ei ole vain yksi tapahtuma, jossa kilistetään kelloa ja ilmoitetaan asia maailmalle, vaan se tehdään omassa lähipiirissäkin usein monessa osassa ja useiden keskustelujen kautta.

Tämän lisäksi kaapista tulo jatkuu kaikkien uusien tuttavuuksien kanssa. Siinä missä cis-sukupuolisten heteroiden ei tarvitse miettiä, millaista harmia esimerkiksi heidän kumppaninsa sukupuolen mainitseminen saattaa seurueessa aiheuttaa, sateenkaarevat henkilöt joutuvat pohtimaan, kuinka paljon he uskaltavat uusille tuttavuuksille itsestään paljastaa. Jos kertoo kumppanistaan tai sukupuoli-identiteetistään, tuleeko altistaneeksi itsensä tulevaisuudessa epämiellyttäville kohtaamisille esimerkiksi työpaikan kahvihuoneessa tai käytävillä?

Unelmatilanne tietysti olisi, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajien ei tarvitsisi pyöritellä tällaisia keloja päässään lainkaan. Että esimerkiksi sateenkaarinuori voisi mainita ihastuksestaan vanhemmilleen ilman pelkoa siitä, että he heittävät hänet kadulle. Mutta viikoittain, joskus jopa päivittäin, tulee eteen kommentteja ja tapahtumia, jotka muistuttavat siitä, että tähän todellisuuteen on vielä kovin pitkä matka kivuttavana.

Mutta ehkä vielä jonain päivänä on yleisesti hyväksyttävää rakastaa juuri sitä ihmistä, ketä rakastaa, oli hän sukupuoleltaan mitä tahansa.

Ehkä vielä jonain päivänä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut