Lukijalta: Lahden keskustaa ei pidä sulkea autoliikenteeltä, Aleksi ei täytä kävelykadun tärkeistä kriteereistä yhtään

Petri Pitkänen

Aarre Salonen ( ESS 30.10.) kaipaa Lahteen autotonta keskustaa ja kävelykatua Aleksille. Kummassakaan ei ole mitään järkeä.

Tunnen Jyväskylän hyvin. Siellä kävelykadun pätkä Kauppakadulla on toimiva kolmesta syystä.

Ensiksi katu on kapea, eikä siksi hevin näytä tyhjältä ja autiolta pienilläkään kävelijämäärillä. Toiseksi Jyväskylän hyvin pienellä alalla olevassa ydinkeskustassa ja tuon kadun varressa ovat lähes kaikki alueen kaupat, ravintolat, tavaratalot, ostoskeskus ja elokuvateatterit.

Kolmanneksi ruutukaavan samansuuntaiset muut kadut Yliopistonkatu, Vapaudenkatu ja Hannikaisenkatu ovat leveämpiä ja toimivia auto- ja bussiliikenteelle. Kokonaisuus toimii.

Lahden Aleksi ei täytä näistä kävelykadun tärkeistä kriteereistä yhtään. Muualla toimivia ratkaisuja ei voi kopioida sellaisenaan Lahteen, vaan on otettava huomioon paikallinen tilanne. Tosiasioiden tunnustaminen on se viisauden alku tässäkin.

En minä keskustan asukkaana autoja tänne kaipaa, vaan ihmisiä niiden sisässä, asiakkaita, jotka tulevat ostoksille keskustaan, heitä, joiden rahoilla liikkeet ja palvelut toimivat. Saa tulla myös bussilla, pyörällä ja jalkaisinkin – ei pidä sulkea tietenkään mitään ryhmää ulkopuolelle.

En minä keskustan asukkaana autoja tänne kaipaa, vaan ihmisiä niiden sisässä.

Tyhjiä liiketiloja näkyy jo liikaa keskustassa. Ulkoilukävelylle onkin paremmat alueet muun muassa satamassa, Niemessä, urheilukeskuksen lähistössä ja pikku-Veskulla.

Lisäksi on otettava huomioon työmatkaliikenne. Itsekin ajoin 15 vuotta keskustan läpi Vesijärvenkatua Asemantaustan ja sataman väliä. Mitään järkevää pohjois-eteläsuuntaista reittivaihtoehtoa ei ole, eikä tule. Junanradan yli tai ali pääsee vain harvasta kohdasta. Mäet ja Vesijärvi muodostavat maastoesteet. Näihin on vaan sopeuduttava.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut