Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Ei nykymeno innosta kuluttamaan

Esalainen-pakinassaan Etelä-Suomen Sanomissa 29.10. Terhi Säynäjärvi kehottaa kansalaisia kuluttamaan.

Vähän ristiriidassa on kansalaisen ja yhteiskunnan etu. Kansantalouden pyörät pyörisivät, jos kulutus kohenisi. Monet varakkaat ovat aika pihejä, eikä heitä oikeastaan kovin paljon edes ole. Hyvätuloisia on enemmän, mutta heidän tulonsa ja menonsa ovat usein jo ikään kuin tasapainossa, lapset kuluttavat, asuntolainaa voi olla paljon ja niin edelleen.

Itse kuulun ikäluokkaan joka on opetettu säästämään. Eipä keskinkertaisesta eläkkeestä tai muista tuloista kovin paljon säästellä, rahaa kuluu, vaikka ei enää lapsiin ja asuntokin on velaton.

Ei nykymeno ainakaan minun ikäistäni kuluttamaan innosta. Säästöjä olisi hyvä olla sen verran, ettei esimerkiksi sairastuessa heti tarvitse kämppää alennuksella myydä ja sossuun hakeutua. Uskon, että näin ajattelee moni muukin.

Yhteiskunnan turvaverkkoihin ei ole luottamista ja turha on kaltaisiani syyllistää, tuskin Terhi sitä tarkoittikaan. Ehkä olisi tehokkaampaa neuvoa kansalaisia sijoittamisessa, pankkitilillä varat vain hupenevat. Varovainen kannattaa olla ja jos on asiantuntevia tuttavia, opastavat mielellään.

Mikä kuluttaminen on kansantaloudelle edullista? Varmasti etenkin suomalaisten tuotteiden ja palveluiden. Postimyynnistä Kiinasta tilattu kama ei Suomen kansataloutta hyödytä.