Vili Uuskallion Esalainen: Pelicansin seurajohdon asenne on ollut nuiva, mutta enää siihen ei ole varaa

Vili Uuskallio

Vili Uuskallio

Lahden Pelicans voitti neljä ottelua putkeen ja nousi neljänneksi viimeiseltä sijalta sarjaneloseksi. Häntäpäähän veikattu joukkue on siten suoriutunut alkukaudesta ennakko-odotuksia paremmin.

Alkaneella jääkiekon liigakaudella urheilullinen menestys on kuitenkin sivuseikka. Tärkeämpää liigaseuroille on keskittyä pysymään hengissä.

Koronapandemian jyllätessä on enemmän kuin epävarmaa, saadaanko kausi pelattua vai joudutaanko se jättämään jälleen kesken.

Katsomot ovat puolityhjiä, ja seurat pahassa ahdingossa. Kouvolan KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa muotoili asian osuvasti Kouvolan Sanomien haastattelussa. ”Jos kaikki 15 liigaseuraa ovat ensi kauden alussa lähtöviivalla, jokaiselle pitäisi antaa mestaruusmitali”, hän totesi.

KooKoo vahvisti talouttaan elokuussa päättyneellä osakeannilla, jossa seura sai 400 000 euroa pääomaa ja 360 uutta omistajaa. Vaasassa Sport myi kannattajilleen 10 euron hintaisia tarroja, koska ei saanut järjestää ottelutapahtumia alueen vaikean koronatilanteen takia.

Pelicans on rakentanut urheilutoiminnan tukijalaksi ravintola- ja tapahtumabisnestä, joka on kärsinyt pahoin koronatilanteesta. Ehdin jo ihmetellä äänen, miksei seura lyö kylmiä talouslukuja pöytään ja pyydä tukijoiltaan rahaa.

Pelicansin kannattajaosakkeiden kauppa käynnistyi vilkkaasti – viidessä tunnissa lähes 50 000 euroa kasassa

Vastaus tuli, kun Pelicans lokakuun lopulla ilmoitti suunnittelevansa jopa miljoonan euron potin keräämistä kannattajille ja sidosryhmille suunnatulla osakeannilla. Onnistuessaan anti voi yhdessä jo tehtyjen ja tulevien sopeutustoimien kanssa auttaa pääsemään pahimman vaiheen yli.

Pelicansilla on rapsakka tavoite uudelle osakeannille – "Ainakin puoli miljoonaa euroa halutaan löytää"

Kättä ojentaessaan Pelicansin johdon ja omistajatahojen olisi hyvä käydä itsetutkistelua. Ovatko seuran arvot ja toimintatavat sellaisia, että niihin on helppo yhtyä?

Omasta mielestäni Pelicans on ajautunut henkisesti väärille urille. Jos seurajohdon viime vuosien asennetta pitäisi kuvata yhdellä sanalla, oma valintani olisi "nuiva".

Uuden Lahden Pelicans-asiantuntija ja -kannattaja Aatu Raninen on arvioinut Pelicansin kilpailevan Liigan huonoimman viestijän tittelistä.

"Synkkä epätietoisuus on Pelicansin oma valinta. Seura on jo kauan pihtaillut asioista tiedottamista ja kompastellut viestinnän perusasioissa", hän kirjoitti keväällä.

Tehdyt omistusjärjestelyt, niihin liittyvät rahoituskuviot sekä riitely uutisoinnista eivät ole olleet omiaan synnyttämään luottamusta seuran toimintaan.

Jos ja kun Pelicans haluaa olla päijäthämäläisille yhteisöllisesti tärkeä, sen kannattaa ottaa mallia Porin Ässistä. Porilaisseura kertoi keväällä ryhtyvänsä viestimään talouteen liittyvistä yksityiskohdista ja luvuista aiempaa aktiivisemmin ja avoimemmin. ”Yhteisöllisyyden kehittäminen on yksi tavoitteistamme, ja uskomme avoimuuden osaltaan auttavan tavoitteen saavuttamisessa”, Ässien toimitusjohtaja Mikael Lehtinen totesi toukokuussa.

Juuri tähän suuntaan toivon Pelicansin kehittyvän. Ei seura voita mitään salakähmäisyydellä ja kyräilyllä. Sen pitää olla vahvasti alueellinen, yhteisöllinen, avoin, rehellinen ja luotettava.

Kirjoittaja on Pelicansin kausikorttilainen vuodesta 2001.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.