Lukijalta: Voisi olla markkinarako toimittaa seniori-ikäisille tärkeät puhelinnumerot parin vuoden välein

Pirjo Pentti

Mitä pitäisi tehdä, kun silmälasit menevät rikki, eikä enää muista ulkoa, mihin pitää soittaa, jos haluaa varata optikon tai jopa valita muutamien silmälääkärien välillä. Ei ole sitä tietokonettakaan, ja tablettikin tarkoittaa itselle sitä, mitä dosettien pohjalla pyörii.

Viisi vuotta vanhasta puhelinluettelostakaan ei ole apua, sillä numerot ovat vaihtuneet, uusia luetteloitahan ei enää ole painettu vuosikausiin. Lisäksi terveysasemalta vastaa automaatti, joka sanoo, että pitäisi nopsasti valita jokin numero sen mukaan, mitä asia koskee, ja sitten soitettaisiin takaisin.

Mikähän numero olisi sopiva? Arvotaan seuraava numero, niin kuin lotossa.

Yhteiskunnan digitalisoituminen on tehnyt sen, että osa kansakunnasta jää ilman palveluita. Vaikka on tehty saavutettavuusdirektiivikin, ei se kuitenkaan toteudu käytännössä.

Kaikki eivät vieläkään ole sinuja tietotekniikan kanssa. Jos ainoa mahdollisuus selvittää puhelinnumeroita on soittaminen esimerkiksi 118-palveluun, käy se helposti kalliiksi. Yhden soiton hinta on esimerkiksi 3,50 euroa, ja vastattuun puheluun tulee lisää hintaa pari euroa kymmenen sekunnin välein. Kyllä minäkin jäätyisin tiedusteluni kanssa, jos ymmärtäisin, mitä se tulee maksamaan, mutta minä itse katsonkin sen puuttuvan tiedon Googlesta – KVG.

Törmäsin tähän ongelmaan, kun osallistuin vanhempieni kanssa heidän yritykseensä soittaa lääkärille. Omaa tietokonettani ei ollut mukana ja puhelimestani akku loppu.

Jos ainoa mahdollisuus selvittää puhelinnumeroita on soittaminen esimerkiksi 118-palveluun, käy se helposti kalliiksi.

Tutkimme heidän puhelinmuistiotaan ja lopputulos parin puhelun jälkeen oli, että nyt kirjoitan tietokoneella tärkeät puhelinnumerot heille ja tulostan uusia versioita tarvittaessa. Jouduin myöhemmin muutaman sähköpostinkin laittamaan ja jonottamaan puhelinlinjoilla parikymmentä minuuttia. Palvelu oli kyllä ystävällistä ja osaa ottavaista.

Voisi olla melkoinen markkinarako toimittaa kunnallisesti seniori-ikäisille ihmisille tai muille tarvitsijoille tärkeät puhelinnumerot vaikka parin vuoden välein. Kun vielä saisi selville, miten lankapuhelimella saisi yhteyden esimerkiksi puhelinluettelo.fi-sivustoon, tuntisin olevani tosi it-ammattilainen.

Vaihtoehtona voisi tietysti olla myös tietokoneen hankkiminen senioreille, mutta tässäkin tapauksessa se saattaa olla hankalaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut