Lukijalta: Nuorten työelämäkokemukset turvattava myös korona-aikana

Jenni Järvelä

Nuoren kiinnittyminen työelämään alkaa ensimmäisistä työelämäkokemuksista. Varhaisimmat kokemukset saadaan yrityskylissämme jo kuudennella luokalla, mutta myös tet-harjoitteluilla ja kesätyökokemuksilla on suuri merkitys alavalinnan sekä työ- ja yrittäjyysinnon syntymisen kannalta. Korona-aikana työelämäkokemusten hankkimisesta on kuitenkin tullut hankalampaa.

Viime keväänä koulua käytiin etänä ja koulut peruivat tet-jaksoja. Kesällä moni jo kesätyön saanut menetti paikkansa. Kesäkuussa nuorisotyöttömyys oli kaksinkertaistunut vuoden takaisesta ja professori Terhi-Anna Wilskan (Jyväskylän yliopisto) tutkimus kertoi, että nuoret kokevat tulevaisuuden epävarmemmaksi kuin vanhemmat. Tutkimuksista tiedämme, että nuorena koettu työttömyys lisää työttömyysriskiä tulevaisuudessa.

Kehitimme etäTET-mallin, jonka avulla työelämäkokemukset voivat toteutua korona-aikanakin. EtäTET mahdollistaa nuorelle tutustumisen myös sellaiseen toimialaan, jonka työpaikkoja ei ole omalla paikkakunnalla. Malli sisältää ohjeet työpaikalle, koululle ja nuorelle.

Pilotoimme etäTETiä syyskuussa kahdella jaksolla. Työskentely tapahtui Teamsin välityksellä ryhmissä. EtäTETissä etukäteissuunnittelua ja tekniikan huomioon ottamista tarvitaan enemmän.

Työt sujuivat hyvin etänä. Aitoa työpaikalla tapahtuvaa vuorovaikutusta on vaikea korvata, mutta EtäTETin avulla nuori pääsee kuitenkin tutustumaan alaan ja työelämään.

Nuoren innostaminen työelämään ja yrittäjyyteen on yhteiskunnallisesti tärkeä teko.

Vaihtoehdoksi kesätyölle olemme kehittäneet toistaiseksi kolmella alueella toimivan Kesäyrittäjä -mallin. Annamme nuorelle koulutusta, työkaluja sekä vahvan tukiverkoston kesän ajaksi oman yritysidean kokeiluun ja parhaassa tapauksessa sitä kautta itsensä työllistämiseen.

Haastamme kaikki työpaikat tarjoamaan nuorille tet-paikkoja sekä muita mahdollisuuksia tutustua työelämään. Nuoren innostaminen työelämään ja yrittäjyyteen on yhteiskunnallisesti tärkeä teko, jonka vaikutukset heijastelevat kauas tulevaisuuteen.

kirjoittaja on toimitusjohtaja, Talous ja nuoret TAT

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut