Kimmo Kankaan Esalainen: FC Lahti onnistui jalkapallokaudella, joka päättyi lopulta puuhasteluun

Kimmo Kangas

Oikea päätös, mutta väärin tehty. Jalkapallon Veikkausliiga päätettiin torstaina lopettaa runkosarjaan. Vielä keskiviikkona liiga mieli kauden jatkamista ja jatkosarjojen pelaamista marraskuun loppuun saakka. Asiasta tehtiin esitys Palloliiton hallitukselle.

Veikkausliigan mieli muuttui kuitenkin yhdessä yössä ja esitys vedettiin pois sen jälkeen, kun Rovaniemellä paljastui tapaus, jossa paikallisen Palloseuran pelaajia oli altistunut koronavirukselle ja asetettu karanteeniin.

Helsingin Jalkapalloklubi on Suomen mestari ja Rovaniemen Palloseura tippuu Veikkausliigasta. Pulina ei kuitenkaan poistu, vaan jatkuu varmasti.

Päätös Veikkausliigakauden päättämisestä oli nykyisessä tilanteessa perusteltu. Koronaviruksen aiheuttama tautitilanne on pahentunut kesästä selvästi, eikä varmuutta tulevista viikoista ole.

Päätös olisi kuitenkin voitu tehdä jo aiemmin ja järjestäytyneemmin. Nyt tempoilevalta näyttävä päätöksenteko jättää tilaa jälkipuheille ja salaliittoteorioille. Sanalla sanoen Veikkausliigan toiminta näyttää hieman puuhastelulta – jälleen kerran.

Seuroissa kauden lopettamispäätöksestä oltiin vankasti erimielisiä. FC Lahti kannatti kauden päättämistä runkosarjaan.

Yleisesti ottaen Veikkausliiga ja jalkapalloväki onnistui varsin hyvin toimimaan koronapandemian keskellä. Otteluita saatiin pienillä siirroilla pelattua ja yleisö pääsi rajoitetusti peleihin.

Valitettavasti yleisö ei katsomoihin löytänyt toivotusti. FC Lahden 10 kotipelin yleisökeskiarvo 1 402 on kaikkea muuta kuin hyvä. Pudotusta viime vuoden yleisökeskiarvoon tuli yli 800 katsojaa. Viimeinen kotipeli Helsingin IFK:ta vastaan ei tilannetta paranna, sillä pariin kertaan siirretty ottelu pelataan lopulta tyhjille katsomoille.

Urheilullisesta ja taloudellisesta näkökulmasta on ymmärrettävää, että FC Lahti kannatti kauden päättämistä. Suuria menestystavoitteita ei olisi ollut, kun mitalisijat ovat karanneet ja toisaalta sarjapaikka on varma.

Taloudellisesti raskas vuosi olisi syksyllä ollut todennäköisesti vielä synkempi. Kesällä katsomoista poissa pysytelleet kannattajat tuskin olisivat rynnänneet marraskuisena arki-iltana seuraamaan kamppailua kunniakkaasta kuudennesta sijasta.

Pelillisesti ja varsinkin tuloksellisesti FC Lahden kausi oli useimpien odotuksia parempi. Kun kausi nyt päätetään runkosarjaan, on FC Lahden sijoitus 6.–8.

Ilir Zenelin johtaman kuhnurimiehistön pelillinen ilme oli pirteä ja peli viihdyttävää, vaikka useamman pelin kääntyminen johtoasemasta tasapeliin tai tappioon jätti jossiteltavaa.

FC Lahti otti tietoisia riskejä, joista ainakaan suurin lasku ei langennut maksettavaksi. Pelaajarinki oli kapea, mutta avausmiehistön osalta kohtuullisen laadukas. Joukkue säästyi pahoilta loukkaantumisilta.

FC Lahdella on olemassa hyvä pohja ensi kauteen, joka toivottavasti pelataan jo normaalissa järjestyksessä. Usealla FC Lahden pelaajalla sopimus jatkuu ensi kauteen. Toivottavasti korona ei ole kiristänyt seuran taloutta niin pahasti, että lupaava runko jouduttaisiin hajottamaan.

Kommentoi