Lukijalta: Autoilu näivettää Lahden keskustan

Aarre Salonen

Heikki Hornborg otsikoi Etelä-Suomen Sanomissa 22.10., että ”autoton keskusta olisi autio”. Hänen mielestään suurin haaste keskustan kehittämisessä on saada ihmiset asioimaan keskustassa kaupungin laidoilla olevien kauppakeskusten sijaan. Hornborg esittää, että keskustan pitäisi kilpailla automarkettien kanssa asiakkaista ja siksi keskustaan ja kauppojen läheisyyteen pitäisi päästä autolla.

Olen asunut Lahdessa reilun 20 vuoden ajan, ja koko sen ajan olen kaivannut Lahteen sellaista keskustaa, jossa viihtyisi. Tähän mennessä ei ole tullut pieneen mieleenikään mennä vapaa-aikana Lahden keskustaan paitsi satunnaisesti joidenkin konserttien houkuttelemana. Tämä siksi, että keskusta on epäviihtyisä ja meluisa autoliikenteen takia.

Hornborgin ynnä muiden keskustan kehittämistä vastustavien vaatimukset siitä, että keskustassa torin ympäristössä pitäisi jatkossakin sallia autoilu, eivät ole tästä maailmasta! Suomessa on lukuisia kaupunkeja, joissa on elinvoimainen keskusta tai kävelykatu ilman autoja, Euroopan kaupungeista puhumattakaan. Suosittelen Hornborgille lähimatkailua vaikkapa Jyväskylään. Näissä kaupungeissa kaupungin keskustan tai kävelykadun täyttävät ihmiset eivätkä autot.

Lahteen on rakennettu hieno torinaluspysäköinti. Tämä mahdollistaa sen, että ihmiset pääsevät helposti ydinkeskustaan omilla autoillaan. Miksi ihmeessä autoilla pitäisi päästä ajamaan ympäri toria?

Kaipaan keskustassa ihmisten ääniä, puheen sorinaa, lasten ääniä, kengän korkojen kopsetta, katusoittajan soittoa ja niin edelleen. Tästä ei Lahden keskustassa ole nykymenolla tietoakaan.

Vaatimukset siitä, että keskustassa torin ympäristössä pitäisi jatkossakin sallia autoilu, eivät ole tästä maailmasta!

Muutamia vuosia sitten oli hyvä yritys muuttaa Aleksanterinkatu autottomaksi. Sekin yritys lässähti ilmeisesti poliittiseen peliin, ja Aleksilla jatkettiin autoilua. Siellä huristelevat nyt ”bussikolonnat” läpi ydinkeskustan. Parhaimmillaan olen bongannut seitsemän sinistä linja-autoa ajamassa peräkkäin pitkin Aleksia! Onko tässä mitään tolkkua?

Onneksi meillä on sentään Lahden satama, jossa voi rauhassa tavata ihmisiä, istua vaikkapa jätskille ja ennen kaikkea välttyä ohiajavan liikenteen hälyltä.

Kannustan päättäjiä muuttamaan Lahden keskustaa kohti autottomuutta ja perustamaan kunnon kävelykadun alkajaisiksi Aleksille. Vireä ja vihreä keskusta ei synny autoilla eikä niiden melulla ja saasteilla, vaan ihmisillä, jotka kaipaavat vapautusta autoilun tuomilta haitoilta.

Koska autoton keskusta tai oikea kävelykatu toimii monessa muussakin kaupungissa, miksi se ei toimisi myös Lahdessa? Nykymeno ja autoilu torin ympärillä näivettää Lahden keskustan.

Kirjoittaja on lahtelainen.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut