Hanna Myyrän Esalainen: Syksyn kiinnostavin uutisviikko on täällä – miten käy Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa, entä kuka tienasi viime vuonna eniten Päijät-Hämeessä?

Hanna Myyrä

Uutinen määritellään uutta ja yllättävää tietoa sisältäväksi tapahtumaksi tai asiaksi, jota käsitellään mediassa. Yleensä uutiset eivät ole tiedossa etukäteen, mutta poikkeuksiakin on.

Alkavasta viikosta tiedetään, että se on poikkeuksellisen jännittävä uutisviikko ennen kaikkea Yhdysvaltain presidentinvaalien vuoksi. Neljä vuotta sitten varmaan aika harva tosissaan uskoi Donald Trumpin voittoon ainakaan maan rajojen ulkopuolella. Heräsin silloin viiden aikaan aamulla seuraamaan ääntenlaskennan loppuhuipennusta, mutta jo TV:n avattuani iski epäusko samalla lailla kuin Britannian Brexit-äänestyksen jälkeen.

Olin varannut vaaleista kiinnostuneille, silloin lukioikäisille pojille varhaisaamuksi paistovalmiita croissanteja ja mieleen jäi se, miten siinä tilanteessa teki mieli paeta mieluummin uunin äärelle kuin katsoa kandidaattien ilmeitä.

Tällä kertaa Trumpin voitto näyttää vielä epätodennäköisemmältä, mutta Yhdysvaltain vaalijärjestelmä saattaa yllättää. Eniten ääniä saanut ei välttämättä voita, ei voittanut viime kerrallakaan.

Ennusteita laativa Fivethirtyeight-sivusto näytti viime viikon lopulla Trumpille 11 prosentin ja Joe Bidenille 89 prosentin todennäköisyyttä voittaa. Neljä vuotta sitten lukemat olivat juuri vaalien alla 28,6 – 71,4 prosenttia Hillary Clintonin hyväksi.

Varmaa ei siten ole vielä mikään ja vielä epävarmempaa on, mitä tapahtuu vaalituloksen ratkettua, jos Biden voittaa. Siinä on uutisväelle ja uutisia seuraaville aihetta pitkäksi aikaa. Vaikuttaa siltä, ettei nykyisen presidentin reagointia mahdolliseen tappioon pysty millään lailla ennakoimaan. Se on käsittämätöntä, kuten on ollut Trumpin koko valtakausi.

Keskiviikkona aion herätä jo neljältä ja croissantit menevät uuniin tälläkin kertaa. Toivottavasti pystyn ne myös syömään.

Viikon toinen uutistapahtuma on vuosittainen verotietojen julkistaminen tiistaina. Vaikka monet sanovat, etteivät ole kiinnostuneita muiden tuloista, kummasti tietoja silti luetaan.

Verotietojen julkisuutta perustellaan muun muassa sillä, että julkisuuden avulla voidaan kontrolloida harmaata taloutta ja korruptiota. Viime vuonna verottaja antoi ensimmäisen kerran mahdollisuuden kieltää verotietojensa lähettämisen toimituksille, jos pyynnön esittäjä vetoaa henkilökohtaiseen erityiseen tilanteeseen.

Todennäköisesti tälläkin viikolla monen tulot tuntuvat käsittämättömän korkeilta ja monen käsittämättömän pieniltä. Suurimman osan tulot ovat jotakin siltä väliltä, kohtuullisia siis, jopa niiden, joiden tulot ylittävät uutiskynnyksen.

Aina voi tulla myös yllättäviä uutisaiheita. Toivon mukaan emme ainakaan saa kuulla, että koronatartunnat olisivat lähteneet Päijät-Hämeessä nousuun. Siihen voi jokainen vaikuttaa itse.

Joidenkin mielestä media ei saisi kertoa ikävistä asioista, kuten koronatartunnoista, esimerkiksi siksi, että se voi vaikuttaa kielteisesti heidän liiketoimintaansa. Mediat kertovat mielellään myös positiivisia uutisia, mutta länsimaiseen journalismiin ei kuulu kielteisistä asioista vaikeneminen. Ihmisten täytyy tietää tilanne, oli se hyvä tai huono.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut