Lukijalta: Tulijan kannattaa olla aktiivinen, jotta ystäviä löytää – hämäläisestä jäykkyydestä huolimatta Lahti on hyvä paikka asua

Marja Vilkama

Hanna Myyrä toi hyvin esille Esalainen-kolumnissaan ( ESS 26.10.), miten vaikeaa on Lahdessa uusien tulijoiden päästä piireihin sisään.

Tämä on varmasti totta. Jollei tulija itse ole hyvin aktiivinen saamaan uusia ystäviä, saattaa mennä hyvinkin kauan, ennen kuin edes joku ystävä löytyy.

Kerron itsestäni. Tulin Lahteen suuren rakkauden perässä noin kymmenen vuotta sitten. En tuntenut täällä juurikaan ketään. Mieheni oli vielä tuolloin osa-aikatyössä, ja minun kohtalokseni näytti jäävän odottavan vaimon osa mukkulalaisessa kaksiossa.

Koska kuitenkin olen koko ikäni ollut hyvin aktiivinen ja sosiaalinen, en halunnut alistua tällaiseen pelkkään odottajan rooliin. Halusin löytää uusia ystäviä.

Kun näytti pian siltä, että minun oli itse ne ystävät löydettävä, tartuin tuumasta toimeen. Lähdin ihan kylmiltäni seurakuntavaaliehdokkaaksi. Eihän minua kukaan vielä tuntenut. Mutta annas olla, aktiivisuuteni ansiosta löysin pian itseni Mukkulan kirkon piirineuvostosta.

Toki tänä kesänä olemme muuttaneet mieheni vuoksi keskustaan, mutta nuo vuodet lähiökirkon toiminnassa olivat todella antoisia.

Etsi siis sellaisia piirejä, joista tykkäät. Mistä olet kiinnostunut? Ota itse yhteyttä, ole aktiivinen.

Koska olen innokas runojen ystävä, niin heti vaan Wellamo-opiston runokurssille. Sen jälkeen on tullut muitakin kirjoittajakursseja käytyä. Niissä tapaa samanhenkisiä ihmisiä, joistakin voi saada jopa ystävän.

Rohkeasti aloin vetää tarina- ja runopiirejä eri paikoissa. Taas sai lisää sitä läheisyyttä, jota ihminen kaipaa jaksaakseen.

Etsi siis sellaisia piirejä, joista tykkäät. Mistä olet kiinnostunut? Ota itse yhteyttä, ole aktiivinen.

Tulin Lahteen yli 60-vuotiaana, joten kynnys löytää ystäviä näin ”myöhäisessä” elämänvaiheessa voi olla haastavaa. Ihmiset eivät todellakaan täällä Lahdessa kutsu juuri kylään.

Kaikesta hämäläisestä jäykkyydestä huolimatta on Lahti hyvä paikka asua varsinkin, kun olen löytänyt oman juttuni eli kutsumukseni vapaaehtoistyössäni. Kiva tulla kotiin, kun nyt mieheni, edelleen se suuri rakkaus, odottaa toiveikkaana kotona.

Kirjoittaja on lahtelainen vapaaehtoistyöntekijä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut