Lukijalta: Lakiin pitää saada kissaa koskevia muutoksia – kesäkissojen hylkäämisen tilalle on tullut kissojen ympärivuotinen hylkääminen

Johanna Rantala

Eläimet ovat tässä yhteiskunnassa kaikista heikoimmassa asemassa, ja erityisesti kissat ovat saaneet ja saavat nykyäänkin osakseen ihan tarpeetonta laiminlyöntiä ja julmuutta. Jopa yli 20 000 kissaa hylätään vuodessa. Onnekkaimmat näistä kissoista ajautuvat kurjina ja sairaina löytöeläintaloihin, jossa ne hoidetaan parhaan mukaan kuntoon tai lopetetaan. Lopuille käy juuri niin kurjasti kuin voit mielessäsi kuvitella.

Onko tämä oikeasti hyvinvointiyhteiskunnan aatteen mukaista? Kissoja annetaan ilmaiseksi eteenpäin, ”ettei niitä tarvitse tappaa”. Leikkaamattomien kissojen annetaan juoksennella ulkona ja tehdä pentueita, ja monet ulkona kulkevat kissat joutuvat käsittämättömän väkivallan uhreiksi. Kesäkissojen hylkäämisen tilalle on tullut kissojen ympärivuotinen hylkääminen.

Kissa on aivan liian monen mielestä hyödytön tuholainen, jota voi kohdella, miten haluaa ja jolle ei tarvitse suoda minkäänlaista suojaa julmuuksia vastaan. Kissa ei ole tehnyt kenellekään mitään pahaa, joten miksi näin?

Pelottavaa on, miten moni omaksuu tällaisen tunnevammaisuuden ilman mitään ongelmia ja pahimmassa tapauksessa siirtää omaa tunnevammaisuuttaan lapsiinsa. Lapsen on helppo rääkätä mitä tahansa eläintä, jos kotona opetetaan, että sellainen on hyväksyttävää. Tällaisen typeryyden edessä mieleeni tulee monen monta voimasanaa, mutta jätetään ne tässä sanomatta.

Suomen Eläinsuojeluyhdistys (SEY), joka on yksi monien korvaamattomien eläinsuojelijoiden joukossa, on todella huolissaan ”kissakriisistä”, joka on jo pitkään piinannut yhteiskuntaamme. Yhdistys on aloittanut vetoomuksen, joka luovutetaan maa- ja metsätalousministerille lokakuun lopussa. Ajatuksena on, että lainsäädännön tulisi sisältää ainakin nämä parannukset:

Kaikki kissat tunnistusmerkittäisiin ja omistajatiedot rekisteröitäisiin. Kaikki vapaana ulkoilevat ja muut kuin siitokseen suunnitellusti käytettävät kissat leikkautettaisiin, ja esimerkiksi löytöeläintaloista kissat luovutettaisiin vain leikattuna. Lemmikkieläinten rajoittamaton lisäännyttäminen säädettäisiin lainvastaiseksi.

Jos et välitä siitä, onko kissasi leikattu vai ei ja tekeekö se pentueita ulos, älä hanki kissaa.

Toivon todella, että tämä vetoomus saa tulta allensa ja toivon, että mahdollisimman moni allekirjoittaa sen. Toivon, että Suomen päättäjillä on järkeä ja myötätuntoa tehdä parhaansa tässä asiassa.

Ei ole koskaan eläimen vika, jos sitä vihataan tai se tekee asioita, joita emme hyväksy. Lasta purrut koira on kasvatettu epäkelvoksi lemmikiksi. Lasten hiekkalaatikolle kakkiva ja pihan linnut tappava kissa on heivattu ulos sillä periaatteella, että ”kissa kuuluu luontoon”, mikä ei ole totta.

Jos et välitä siitä, onko kissasi leikattu vai ei ja tekeekö se pentueita ulos, älä hanki kissaa. Se on turhauttavan yksinkertaista, ihan niin kuin vaikkapa se, että jos et jaksa lähteä koiran kanssa lenkille, älä hanki koiraa.

”Kyllä meillä aikoinaan maalla kissat olivat aina leikkaamattomia ja vapaana”. No se on ollut varmasti niin, mutta nyt on nyt, ja tuo on aivan järjetön peruste nykyisessä yhteiskunnassa. Kissa ei ole kylmä, sieluton lelu, vaan aidosti viisas ja hieno eläin.

Kaikille aidosti kissarakkaille toivotan hyvää syksyä, eläinsuojeluväelle voimaa ja kärsivällisyyttä korjata muiden virheitä ja kissakriisin edesauttajille: menkää itseenne ja kaivakaa hitunen inhimillisyyttä sielunne sopukasta.

Kirjoittaja on lahtelainen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut