Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mikael Hoikkalan Esalainen Vaarallisen huuhaan tyyssija? Joogatunneista voi nauttia, vaikkei uushenkisyys kiinnostaisi tippaakaan

Salaliittoteorioiden kutkuttavuus vetoaa tiettyihin kansanosiin aina. Meneillään oleva vuosi on ollut erityisen otollista aikaa, kun koronapandemian aiheuttamille turhautumiselle ja pettymyksille halutaan etsiä syyllisiä ja selityksiä.

Kaiken takana on satanistinen ja lapsia orjuuttava valtaeliitti, jonka julmasta välinearsenaalista myös rokotteet ja kasvomaskit on kaivettu kansalaisten turmioksi. Tällaista sanomaa levittää QAnon-liike, joka pönkittää useita eri salaliittoteorioita. Sillä on erityisen vahva jalansija Yhdysvaltain äärioikeistopiireissä, mutta myös kansainvälisesti. Tämä koskee Suomeakin.

Viime viikkojen aikana on useissa tiedotusvälineissä kerrottu, että QAnonin teorioita on Suomessa levitetty erityisen vahvasti jooga- ja hyvinvointiyhteisöissä.

Suurin osa joogaharrastajista suhtautuu kriittisesti salaliittoteorioihin, Helsingin yliopiston tutkijatohtori Niko Pyrhönen totesi Ylelle viime viikolla. Jooga kuitenkin liippaa läheltä uushenkisyyttä, johon kuuluu arkikokemuksen mystifiointi ja usko sellaisiin asioihin, joita emme näe. Korkealentoisten teorioiden suosiolle on siis pohjansa.

Jos haluaa luoda karikatyyrin 2000-lukulaisesta hyvinvointiin hiukan höpsösti hurahtaneesta ihmisestä, hänet on helppo panna harrastamaan joogaa. Tämä voi tuntua halpahintaiselta ja ennakkoluuloiselta, mutta uutiset joogayhteisöjen ja salaliittoteorioiden välisestä yhteydestä todistavat, ettei mielikuva ole ihan perusteeton.

Muutama puolustuksen sana kuitenkin tähän väliin.

Käyn joogassa lähes viikoittain. Tämän kertominen nostaa usein kuulijoiden kulmakarvoja, mikä jo osittain kertoo siitä, että joogaharrastajiin liitetään jonkinlaisia mielikuvia.

Voin paljastaa, että niillä tunneilla, joilla itse käyn, ei muillakaan näy hamppuhousuja tai solmuvärjättyjä paitoja. Siellä ei myöskään hymistä eikä puhuta hengille. Erikoissanastoa kuulee osana ohjausta, mutta asanat, meridiaanit, yinit ja yangit suhisevat päästäni ohimenevästi läpi. Joskus vaikeaan asentoon vääntäytymisen jälkeen on tullut puhetta kolmannen silmän avaamisesta, ja silloin on meinannut päästä naurunpyrskähdys.

Yhtä kaikki: joogasta voi nauttia ilman henkistymiskokemuksia. En ole kiinnostunut niistä enkä ole kokenut mitään tuputusta.

Useat suomalaiset joogaopettajat ovat sanoutuneet QAnon-yhteyksistä irti. Ammattikunnan sisällä kiertää vetoomus, jonka allekirjoittaneet opettajat toteavat, että harhatiedon levittäminen on täysin joogan vastaista toimintaa.

Rokotevastaisuus tai kulttimaisen yhteisön muodostuminen karismaattisen johtajan ympärille eivät ole leikin asioita. Salaseuramaiseen toimintaan on syytä puuttua, jos sellaiseen törmää. Pienen piirin juttu voi levitessään paisua isoksi.

Muuten ainakin minä voin suositella joogaa harrastuksena myös niille, joilla on lajia kohtaan epäilyksiä.

Joogaa mainostetaan henkisen hyvinvoinnin lähteenä. Itse ajattelen tunneilla käymistä ensisijaisesti kehon huoltamisena, jossa henkinen hyvinvointi tulee kaupanpäällisenä. Ihan kuten monista muistakin liikuntaharrastuksista.