Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Rajoituksilla on hintansa: koululaisten liikkuminen romahti koronakeväänä

Suomalaisten liikkumisesta viime koronakeväänä on saatu tutkittua tietoa, joka osaltaan vahvistaa, että koulut kannattaa pitää auki pandemiankin aikana lasten ja nuorten hyvinvoinnin varmistamiseksi.

Valtion liikuntaneuvoston tiistaina julkistaman tutkimuksen mukaan peruskoululaisten liikkuminen suorastaan romahti koronarajoitusten aikaan mitattuna heidän päivittäisillä askeleillaan. Pudotusta kertyi jopa kymmeniä prosentteja verrattuna parin vuoden takaiseen vastaavaan tutkimukseen.

Selvimmin lasten ja nuorten liikunta hiipui koulupäivinä. Syy-yhteys on ilmeinen. Suuri osa lasten ja nuorten päivittäisestä liikunta-annoksesta koostuu koulumatkoista ja koulutyön ohessa otettavista askeleista. Ne jäivät ottamatta, kun lähiopetus muutettiin etäopetukseksi pariksi kuukaudeksi.

Samoin toki kävi myös niille aikuisille, jotka siirtyivät työpaikaltaan kotiin työskentelemään. Heillä ei liikkumisen kokonaismäärä silti vähentynyt, koska moni korvasi etätyön synnyttämän liikkumisvajeen lisäämällä omaehtoista kuntoilua vapaa-ajalla. Samalla konstilla paikattiin myös puute, joka syntyi säännöllisen ryhmäliikuntatoiminnan jouduttua pakolliselle tauolle.

Koululaiset eivät tutkimuksen mukaan onnistuneet kompensoinnissa yhtä hyvin kuin työssäkäyvät aikuiset. Liikkumisen yleisimmäksi esteeksi he kertoivat koulutehtävien suuren kuormituksen etäopiskelussa. Aikaa ja puhtia ei riittänyt juuri muuhun.

Oma vaikutuksensa lienee ollut myös seuran puutteella, mihin rajoituksilla oli osansa. Useimmille lapsille ja nuorille kun on luontevinta harrastaa liikuntaa touhuamalla yhdessä kavereiden kanssa sen sijaan, että he tyytyisivät aikuisten tavoin vain lenkkeilemään omassa ylhäisessä yksinäisyydessään jossain metsän siimeksessä.

Paljon vakavampia terveydellisiä vaikutuksia voi seurata ajan mittaan koulujen sulkemisesta.

Koululaisten askeleita mitanneen UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari ei arvostele koulujen keväistä sulkemista, mutta korostaa tutkimuksen vahvistavan, että rajoituksilla on hintansa. Jos kouluja joudutaan sulkemaan uudelleen, sillä on hänen mielestään vääjäämättä merkitystä lasten terveydelle (HS 27.10.). Näkemykseen on helppo yhtyä.

Tänä syksynä kouluissa on onneksi kyetty pitämään pääosin kiinni lähiopetuksesta, vaikka koronatapaukset kääntyivät heti lomien päätyttyä uudelleen nousuun. Altistumisia on ollut kouluissakin varsin runsaasti, mutta sairastuneita paljon vähemmän. Se rohkaisee pitämään koulut auki myös jatkossa, koska paljon vakavampia terveydellisiä vaikutuksia voi seurata ajan mittaan niiden sulkemisesta.