Pääkirjoitus: Rahan kiristäminen potilastiedoilla on rimanalitus jopa rikollisten mittapuulla

KRP tekee kansainvälistä yhteistyötä Vastaamon tietomurron ja siihen liittyvien muiden rikosten selvittämiseksi. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistunut tietomurto sai viikonloppuna entistä vastenmielisempiä ulottuvuuksia, kun yrityksen jälkeen myös lukuisat sen asiakkaat alkoivat saada rikollisilta henkilökohtaisia kiristysviestejä.

Sunnuntaina keskusrikospoliisi kertoi saaneensa tapauksen johdosta jo tuhansia rikosilmoituksia. Niitä tutkitaan törkeänä tietomurtona, törkeänä kiristyksenä ja törkeänä yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä.

Muitakin laatusanoja kuin lakikielestä kumpuava törkeä on tapaukseen ehditty jo liittää, eikä aiheetta. Sisäministeri Maria Ohisalo luonnehti rikosta vakavaksi, törkeäksi sekä raukkamaiseksi. Presidentti Sauli Niinistö kutsui sitä säälimättömän julmaksi.

Poliitikot viljelevät usein ylisanoja, mutta tällä kertaa vahvat ilmaukset olivat paikallaan. Rikolliset kiristävät äärimmäisen luottamuksellisiksi tarkoitetuilla potilastiedoilla rahaa ihmisiltä, joista monet ovat jo valmiiksi hyvin haavoittuvaisessa tilassa. Se on rimanalitus jopa rikollisten mittapuulla kaikessa poikkeuksellisuudessaan.

Tapahtunut korostaa tarvetta, että viranomaiset ja kaikki muutkin kynnelle kykenevät tahot varmistavat nyt pikaisesti tietomurron uhreille kaiken mahdollisen avun. Oman osansa vastuusta voivat kantaa kaikki muutkin jättämällä levittämättä varastettuja potilastietoja, jos niihin sattuisi verkossa törmäämään. On hyvä tietää, että yksin niiden lukeminen on rikos.

Toki tärkeää olisi myös päästä mahdollisimman nopeasti tietomurtoon ja kiristykseen syyllistyneen tahon – tai tahojen – jäljille enempien vahinkojen välttämiseksi sekä jo tapahtuneiden minimoimiseksi niin hyvin kuin se on enää mahdollista.

Tietomurto jättänee pysyvät jälkensä yhteiskuntaamme.

Vaikka rikolliset saataisiin kiinni ja vastuuseen teoistaan, tietomurto jättänee pysyvät jälkensä yhteiskuntaamme, hyvässä ja pahassa.

Itsestään selvää on, että kaikkien internetin käyttäjien on viimeistään nyt tarkistettava tietoturvansa ajan tasalle. Erityisesti tämä koskee tahoja, jotka käsittelevät arkaluontoisia henkilötietoja. Paljon puhuttu digiloikka voi muuten katketa kuin kanan lento

Vahvistamisen tarpeessa on myös kansalaisten perusturvallisuuden tunne, jota tietomurto on vakavasti horjuttanut. Sekin on voinut olla rikollisten tarkoitus, sikäli kuin heidän tavoitteenaan on ollut rikastumisen ohella kylvää epäluottamusta avoimuuteen nojaavaan kansanvaltaiseen yhteiskuntaamme. Totuus selviää tältäkin osin aikanaan, jos selviää.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut