Pääkirjoitus: Sote-uudistus syö kunnilta leijonanosan niiden verotuloista

Lahdenkin veroprosentti alkaa yksinumeroisella kokonaisluvulla, jos nykyisen hallituksen sote-uudistus toteutuu. Sami Lettojärvi

Jos Sanna Marinin (sd.) hallitus onnistuu lukuisista edeltäjistään poiketen ajamaan valmistelemansa sote-uudistuksen maaliin, kuntien ei tarvitse enää kauan tuskailla, miten ne saavat rahansa riittämään asukkaidensa sosiaali- ja terveyspalveluihin. Ne rahoittaa jatkossa valtio, joka myöntää tarkoitusta varten määrärahat kyseisistä palveluista vastaaville maakunnille.

Pelkkä helpotus ei uudistus silti ole kunnille edes taloudellisessa mielessä, sillä ne myös menettävät sen seurauksena suurimman osan nykyisistä verotuloistaan. Kuntien perimästä tuloveroprosentista leikataan kertaheitolla ja tasapuolisesti, toisin sanoen veron suuruudesta riippumatta, 13,26 prosenttiyksikköä. Sen tuotto ohjataan vastedes valtion kassaan ja sieltä edelleen sote-maakuntien hyväksi.

Jäljelle jäävillä, entistä paljon pienemmillä veroprosenteillaan kunnat joutuvat sitten rahoittamaan vastuulleen jäävät palvelunsa ja investointinsa sekä lyhentämään lainojaan, sikäli kuin rahaa riittää kaikkiin näihin tarkoituksiin.

Kyse on kuntien taloudenpidon kannalta valtavasta muutoksesta. Keskimääräinen kuntaveroprosentti on tänä vuonna hilkkua vaille 20, joten runsaat 13 prosenttiyksikköä on siitä kaksi kolmannesta. Samassa suhteessa valtio siis nirhaisee kunnilta pois niiden verotuloja.

Esimerkiksi Lahdessa kuntavero laskisi nykyisestä 20,75:stä 7,49 prosenttiin. Kuntalaisista saattaa tuntua mukavalta lukea veroilmoitusta, jossa kunnallinen tuloveroprosentti alkaa yksinumeroisella kokonaisluvulla. Ilo jää kuitenkin lyhyeksi, jos muistaa, että verotaakka ei kokonaisuudessa kevene, vaan painottuu vain entistä enemmän valtionverotuksen puolelle.

Kyse on valtavasta muutoksesta.

Vielä vakavammaksi kuntalaisen ilme muuttuu, jos yhä useammalle kunnalle tulee paineita kiristää omaa verotustaan uudistuksen seurauksena, jotta rahat riittäisivät edes pakollisiin menoihin. Näin tapahtuu nykyisten ennusteiden mukaan valtaosassa Päijät-Hämeen kunnista. Kuntien huolta on lisännyt, että sote-valmistelun edetessä kuntaverosta leikattava summa on vain kasvanut. Huolen ymmärtää hyvin, kun tietää, että yhdenkin veroprosenttiyksikön tuotto lasketaan kunnissa miljoonissa tai jopa kymmenissä miljoonissa euroissa.

Toki sote-valmistelun pitkä historia on sisältänyt paljon yllätyksiä, ja niitä lienee myös edessä. Kuntien kannattaa silti varautua tulemaan toimeen nykyistä paljon vähäisemmillä verotuloilla. Riittävä ennakointi on myös hyvä, joskaan ei yksin riittävä keino pyrkiä varmistamaan, ettei kansalaisten verorasitus nouse sote-uudistuksen johdosta kohtuuttomasti. Siihen uhkaa johtaa myös uusi maakuntavero.

Pääkirjoitus Soten synnystä lievää toivoa

Pääkirjoitus Hallituksen sotessa paljon mätää Päijät-Hämeen kannalta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut